Fallet gäller tre barn från samma familj som varit omhändertagna enligt LVU i tre år efter larm om våld i hemmet.
Ett av barnen var under tre år placerad i fem olika jour- och familjehem. Den kortaste placeringen varade i ett dygn.
Sågar hanteringen
I en rapport på omkring 200 sidor sågas hanteringen där konsulten menar att det inte går att ta ställning till om det var rätt eller fel att ta barnen från familjen. Det eftersom utredningen och dokumentationen är så bristfällig.
”Inga utredande samtal med Barn 1 gällande eventuell våldsutsatthet har genomförts under de nästan tre år som ärendet varit aktuellt inom Älvsbyns kommun. Endast vid två tillfällen har socialsekreterarna haft utredande samtal med vårdnadshavarna”, skriver konsulten i sin rapport.
Konsulten: Inte opartiska
Konsulten menar också att handläggarna inte varit opartiska i sin utredning utan hela tiden varit inriktade på att barnet varit våldsutsatt och att föräldrarna inte gått att prata med.
”I samtliga utredningar, överväganden och övrig dokumentation beskrivs vårdnadshavarna som icke samarbetsvilliga. Detta tyder på, enligt undertecknad, att ingen opartisk handläggning skett”, skriver konsulten.
Förvrängde läkarutlåtande
Den granskande konsulten menar också att handläggare har förvrängt ett läkarutlåtande som visar att ett av barnen hade ärr på kroppen.
Läkaren ska ha skrivit att barnet hade ärr – men socialsekreteraren skrev att pojken hade en ”onormal mängd ärr” och att det tydde på systematiskt våld.
“Socialsekreterarens sätt att använda sig av förstärkande och värderande ord samt upprepade gånger skriva om samma händelse har påverkat Förvaltningsrättens bedömning”
”Flera beslut lagvidriga”
Kommunstyrelsens ordförande får också hård kritik och konsulten menar att det saknades grundläggande kunskaper om lagstiftning.
Konsulten vill nu att hela ärendet anmäls till Inspektionen för vård och omsorg.
”Vidare borde en utredning gällande tjänstefel genomföras då flera av de initiala besluten i ärendet är lagvidriga.”