Bodensaren Johan Lingbro, 47, förolyckades under Björkliden arctic mountain maraton.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Lingbro, 47, omkom i förra veckan under Björkliden arctic mountain maraton. Hör tävlingsledare Per Jonsson Öhlin om tävlingens framtid. Foto: Privat, SVT arkiv

Efter Johans död – framtiden oviss för fjällmara i Björkliden

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsfallet under Björkliden arctic mountain maraton ska tävlingen bli ännu säkrare – förutsatt att den återkommer nästa år.

– Det får framtiden utvisa, säger tävlingsledaren Per Jonsson Öhlin.

Det har snart gått en vecka sedan bodensaren Johan Lingbro, 47, förolyckades under den första tävlingsdagen av 2024 års Björkliden arctic mountain maraton (Bamm). Han omkom efter att ha fallit i brant terräng under svåra väderförhållanden.

Säkerheten ska skärpas

Redan nu har tävlingsledningen börjat se framåt på hur, och vilka åtgärder som kan vidtas för att ytterligare höja säkerheten inför framtida upplagor.

– Exakt vad det mynnar ut i vågar jag inte säga här och nu, men det finns absolut åtgärder som vi tror kan göra arrangemanget ännu säkrare, säger Per Jonsson Öhlin.

17-åring dog i olycka 2012

Allt förutsatt att det blir fler tävlingar – det är något som Per Jonsson Öhlin håller öppet tills vidare.

Förra helgens olycka är inte den första med dödlig utgång i Bamm. 2012 omkom en 17-årig Luleåbo när han föll i en brant ravin i Abiskoområdet dagen före tävlingsstarten.

Per Jonsson Öhlin har bara läst i media om den händelsen.

– Men man ska vara medveten om att vi rör oss i obanad terräng och det kommer alltid att finnas en mänsklig faktor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.