Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör partiledaren Magdalena Andersson (S) om vad hon vill se för att öka kommunernas krisberedskap. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Efter strömavbrottet i Älvsbyn – Magdalena Andersson (S) vill se mer pengar till kommunernas krisberedskap

Uppdaterad
Publicerad

I början av året drabbades Älvsbyn av ett långvarigt strömavbrott under 40 minusgrader – vilket skapade stora problem. Nu vill Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) se mer pengar till kommunernas krisberedskap.

Hur sårbart samhället kan vara fick Älvsbyn erfara när ett strömavbrott inträffade mitt under sträng kyla.

Strömavbrottet orsakade bekymmer för kommunen med bland annat stora problem med trygghetslarm. Samtidigt slutade Telias mobilmast att fungera och telefonin slogs ut.

– Det var lätt att mobilisera för stunden, men om det hade pågått tre, fyra, fem dagar. Har man den uthålligheten?, säger Anna Lindberg, kommunchef i Älvsbyn.

Ökade krav och kostnader

På grund av omvärldsläget väntas ökade krav på Sveriges kommuner när det gäller beredskap, vilket enligt kommunchefen kommer innebära ökade kostnader för Älvsbyn.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson besökte kommunen under torsdagen. Hon vill nu se mer resurser till kommunerna för att klara framtida kriser – hör henne om det i klippet.

”Regeringen gör historiskt stora satsningar”

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, skriver i ett mejl till SVT:

”Regeringen gör i budgeten för 2024 historiskt stora satsningar på kommuner och regioner genom generella statsbidrag uppgående till totalt 16 miljarder kronor”.

Ministern skriver vidare att det utöver detta görs riktade satsningar på kommuners arbete med krisberedskap och civilt försvar.

”Kommunerna har ett långtgående självstyre och ett lagstadgat ansvar för krisberedskapen, vilket också ställer ett stort anspråk på ansvarstagande i form av att också prioritera detta arbete i rådande omvärldsläge”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.