I Kitkiöjärvi hänger strömmatning och telefonkablar fritt i luften och är därmed utsatta för väder och vind. Det märks i form av ständiga avbrott.
När SVT Nyheter Norrbotten är på besök ligger bredbandet nere, men den här gången beror det inte på strömavbrott. Det var annars 54 kortare eller längre strömavbrott bara under 2014.
Den här dagen fungerar bland annat inte spelterminalen i butiken i byn och kunden Thea Waara kan inte lämna in sin tipskupong.
– Det blev inget idag, men man får väl prova igen en annan dag, säger hon och köper ett par trisslotter i stället, säger hon.
Dieselaggregat
Handlaren Åke Kuoppa garderat sig med en extra betalterminal med telefonuppkoppling. Det kostar honom 4 000 kronor extra om året.
I ladan förvarar han det stora dieselaggregatet. Tack vare det får han kassor, bensinpumpar, frysar och husvärme att fungera när strömmen är borta längre tid.
– Det är de flesta i byn som har ett dieselaggregat. Framför allt måste de som är egna företagare och inte kan jobba utan ström skaffa ett sånt här. Det kostade 100 000 och det har inte gått så många timmar, säger han.
Ledningar under jord
Roger Lindmark vid Vattenfall säger att Kitkiöjärvi är en by där man kommer att gräva ned ledningarna. Det arbetet inleds till sommaren och är bara ett exempel på förbättringsarbeten på landsbygden i norr.
– Vår strävan är att få så få avbrott som möjligt. Därför kommer vi under de närmaste fem åren att satsa i storleksordningen 2,5 miljarder kronor i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, säger han.
Extra besvärlig vinter
Så ser underhållsplanen ut i dag. Men vi lever i en föränderlig värld. Den här vintern har varit speciell och extra besvärlig för kanske blir de kommande vintrarna också annorlunda.
– Elavbrotten har ökat drastiskt. Det har varit en mild vinter med blöt luft. När det sedan har snöat har snön lagt sig på ledningarna, det har blivit som lim, säger Åke Kuoppa.
Klimatförändringar
Den möjliga klimatförändringen påverkar även producenterna av el.
– Vi tror att vi ser effekter av det man kan kalla klimatförändring. Är det något som håller på att hända, vad kan vi göra i vårt sätt att bygga ledningar, att underhålla dem samt att driva och underhålla dem, menar Åke Kuoppa.
Kommer ni att tvingas arbeta på ett annat sätt i framtiden?
– Förmodligen ja.
Åsa Romson (MP), vice statsminister och miljöminister skriver på twitter: ”Ett ändrat klimat ger många problem, tex behöver elledningar grävas ner. Viktigt att minska utsläppen för att begränsa skadan”
Har du gjort SVT:s bredbandstest?
Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.