I dag skjuter man upp sondraketer från Esrange som tar upp experiment i tyngdlöst tillstånd och som sedan dimper ned på jorden igen. Det är bara på ett fåtal platser i världen där man kan skjuta upp raketer med sina nyttolaster i omloppsbana kring jorden.
Två departement inblandade i satsningen
Nu ska Rymdstyrelsen i samverkan med SSC, det svenska rymdbolaget, se över de affärsmässiga möjligheterna. Regeringen skjuter till fyra miljoner kronor till utredningen som ska vara klar senast den 31 december 2017.
– Jag tycker att det är viktigt att vi utforskar potentialen inom detta område. Kan vi skjuta upp små satelliter från Esrange skulle Sverige bli ett av de drygt tiotal länder som har möjlighet att placera ut satelliter i bana, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.
TV: Se uppskjutningen av jätteraketen
– En möjlighet att skjuta upp små satelliter från Esrange skulle sätta Kiruna i centrum för den utveckling som nu sker mot fler och mer specialiserade satelliter för både forskning och nya affärsmöjligheter, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister.
Välkommet besked
– Vi har ju sett att det är möjligt att genomföra det här rent tekniskt, under vissa förutsättningar. Det är ju jättekul att vi får fördjupa oss och fortsätta titta på det här hur det ser ut affärsmässigt så att det verkligen kan bli av, säger Esrange platschef Lennart Poromaa.
LÄS MER: Nasa-besök ska inspirera ny svensk rymdstrategi
Vilka är då Esranges konkurrensfördelar jämfört med de redan befintliga rymdbaserna?
– Jag skulle mer se oss som ett komplement i den här nischen med dedikerade flygningar för mindre satelliter och det behov som växer, säger Lennart Poromaa.
En utbyggnad av rymdbasen skulle enligt grova beräkningar kosta omkring 500 miljoner kronor.