Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Först ska vi ligga lågt några år och följa processen. Sedan ska vi göra allt för att stoppa gruvplanerna”, säger aktivistledaren Tor Lennart Tuorda. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Aktivistgruppen kommer göra motstånd mot Kallakgruvan

Uppdaterad
Publicerad

Motståndet är välorganiserat och aktivistgruppen ”Ett gruvfritt Jokkmokk” har planen klar.

– Först ska vi ligga lågt några år och följa processen. Sedan ska vi göra allt för att stoppa gruvplanerna, säger ledaren Tor Lennart Tuorda.

Det var på tisdagen som regeringen sade ja till Beowulf Minings  ansökan om bearbetningskoncession i Kallak, knappt fem mil väster om Jokkmokk.

Anser att beslutet är korkat

Tor Lennart Tuorda, ledare och administratör för aktivistgruppen ”Ett gruvfritt Jokkmokk” med 6 300 följare på Facebook, tycker att det är ett korkat beslut.

Gruvbrytning i Kallak

– Regeringen vill tillbaka till 1950-talets industrialism som har förstört så mycket i vår landsända. Det handlar om vattenkraftsutbyggnad, vindkraftsutbyggnad och hyggen och annat, men det är nog nu, säger han.

”Bara en liten viskning”

Aktivistgruppen har sin plan för motståndet klar.

– Vi bidar vår tid. Först ska vi ligga lågt och följa med i processen om en miljöprövning, vilket jag inte tror att Beowulf kommer att klara. Men om mark-och miljödomstolen trots allt tycker att det här är en bra idé så kommer motståndet att ta riktigt fart. Då är det som hände 2013 i Kallak bara en liten viskning, säger Tor Lennart Tuorda.

Utlovar värre protester än tidigare

Kommer det att bli värre?

– Ja, mycket värre. Då hade vi just vaknat som rörelse, men nu vet vi vad som gäller och vi kommer inte att vara så lydiga och auktoritetstrogna. Så det kommer inte att bli en gruva i Kallak, oavsett vad regeringen säger, avslutar Tor-Lennart Tuorda.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Beowulfs vd Kurt Budge för en kommentar till vad som händer nu efter regeringens beslut, men han har inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet