Maria Forsman ifrågasätter framför allt att kommunen upphävde de tre barnens LVU-placeringar baserat på en extern konsults granskning. Dessutom bara någon månad efter att kammarrätten kommit fram till det motsatta.
– Man ska inte rusa iväg och upphäva beslut på lösa grunder utan att utreda först. Här har man inte följt lagstiftningen, säger forskaren Maria Forsman.
Saknar barnperspektivet
Hon menar att konsultens granskning, som legat till grund för beslutet att återförena familjen, enbart fokuserade på tre år gamla utredningsbrister.
– Det framgår inte någonstans i granskningen att man utrett hur barnens situation ser ut nu. Barnen har inte alls fått komma till tals.
Forsman förstår inte hur kommunen kunnat missa barnperspektivet så grovt. Inte minst med tanke på den uppmärksammade bestämmelsen ”Lex lilla hjärtat” som trädde i kraft den 1 juli 2022 – och som skulle stärka lagen om vård av unga.
– Trots lilla hjärtat verkar inte barnens rätt ha beaktats i Älvsbyn.
Gjordes ingen hemtagningsutredning
Enligt lagen ska kommunen göra en hemtagningsutredning innan ett LVU-beslut upphävs. Men det gjordes aldrig.
Istället lutade man sig mot konsultgranskningen, trots att konsulten själv skriver att det inte går att avgöra om något av barnen borde ha LVU-placerats från första början eller inte.
”Den utredning som ligger till grund för placeringen och sedermera ansökan om vård enligt LVU är så bristfällig att det är omöjligt för undertecknad att avgöra om Barn 1 varit utsatt för våld i hemmet eller ej.”
I videon ovan hör du expertens bakläxa till Älvsbyns kommun.