Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Anna Tuomas i Luleå om den metod hon anser behövs för att barn inte ska bli hemmasittare. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Så ska barn i Norrbotten slippa bli hemmasittare

Publicerad

Inga barn ska bli hemmasittare. Det är målet för den nystartade föreningen Fenomenala som vill få skolorna i Norrbotten att införa en beprövad metod.

Den relativt nystartade föreningen Fenomenala vill förändra skolan så att färre barn slås ut och blir hemmasittare. Föreningen försöker få skolor i Norrbotten och Västerbotten att anamma ett arbetssätt som liknar Nytorpsmodellen, framtagen av skolutvecklaren Anna Borg.

– Det är en metod som ger resultat. De barn som får den här hjälpen går ut nian med fullständiga betyg, säger föreningens grundare Anna Tuomas i Luleå.

”Ska bli ledande i landet”

Anna Tuomas är lärare och dessutom själv förälder till en son med ADHD och dyslexi. Det var erfarenheten från den egna sonens skoltid som fick henne att starta föreningen.

– När min son gick ut sjuan saknade han betyg i många ämnen. Två år senare gick han ut nian med fullständiga betyg. Det kunde han göra tack vare att vi föräldrar och skolpersonal bildade ett team, och arbetade metodiskt kring vår son på ett sätt som liknar Nytorpsmodellen.

Hon fortsätter:

– Vi vill att skolorna i Norrbotten och Västerbotten ska bli ledande i landet genom att införa den här metoden på bred front.

I klippet ovan beskriver Anna Tuomas metoden hon anser behövs.

Skollagen om hemmasittare

Enligt skollagen gäller att för elever som på grund av sjukdom eller liknande skäl inte kan delta i vanligt skolarbete under längre tid, men som inte vårdas på sjukhus eller en institution som är knuten till ett sjukhus, ska särskild undervisning anordnas i hemmet eller på annan lämplig plats.

För att särskild undervisning ska få ges i hemmet måste eleven samtycka till det. Om eleven är under 18 år krävs samtycke från elevens vårdnadshavare.

Rätten till särskild undervisning gäller för elever i:

  • grundskolan
  • grundsärskolan
  • specialskolan
  • sameskolan
  • gymnasieskolan
  • gymnasiesärskolan

Övriga skolformer omfattas inte.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.