I finska Kemi, två mil öster om Haparanda, finns underjordsgruvan som förser ferrokromssmältverket i Torneå med krom.
Outokumpu har nyligen investerat omkring tre miljarder kronor i att avsänka gruvan från 500 meter till 1 000 meters djup.
Första koldioxidneutrala gruvan
I dag går bolaget ut med att gruvan ska bli den första koldioxidneutrala gruvan i världen 2025. Detta framför allt genom att byta ut vanlig diesel mot förnybar diesel.
Outokumpu anser sig genom Kemigruvan ha tagit ledarrollen i stålindustrins kapplöpning i omställningen.
Men gruv- och stålbolagen använder sig av olika begrepp, vilket gör att det kan vara svårt att avgöra vem som faktiskt leder racet.
Inte helt fossilfria
Outokumpu använder begreppet koldioxidneutralt, vilket innebär att man behöver kompensera för delar i produktionen som inte går att göra fossilfria.
– Att hävda att man är helt fossilfri är en ganska klurig distinktion. Men vi ska göra allt som står i vår makt att komma så lågt det bara går, säger Niklas Wass, divisionchef på Outokumpu.
Så ser chefen på kapplöpningen
LKAB använder just begreppet fossilfri för sin omställning i till exempel Malmbergsgruvan där bytet till eldrivna truckar och lastmaskiner ska vara fullt genomförd till 2045.
Enligt LKAB är redan 70 procent av hela verksamheten i Malmberget fossilfri, med bland annat ett pelletsverket som drivs med bioolja.
I klippet berättar Niklas Wass mer om hur han ser på kapplöpningen.