Björkskatakyrkan är det senaste kyrkorummet som sålts, men i Norrbotten har åtta kyrkor och bönehus stängts sedan år 2000. Några har köpts av andra församlingar och några av privatpersoner.
Fortsatt minus
Fler lär det bli för medlemsantalet har sjunkit till under 60 procent. Numera blir man bara medlem genom dop eller annat aktivt inträde.
Svenska Kyrkan räknar med fortsatta minussiffor. Redan nu uppgår fastighetskostnaderna till 25-30 procent av församlingarnas budget och görs ingenting kommer kostnaden för fastigheterna att stiga.
Kyrkans fastighetsinventering
En fastighetsinventering är i slutfasen och bara i Luleå stift ser det ut att finnas 1 200 lokaler, men då räknas även alla små förråd. med Allt med tak. Svenska Kyrkan är en av landets största fastighetsägare.
Håkan Kohkoinen, byggnadsingenjör i Luleå Stift, betonar att det är församlingarna själva som bestämmer själva vad som ska hända med deras fastigheter.
Alla församlingar är självstyrande. Församlingar in inlandet har det ofta besvärligare än de vid kusten. Vid kusten kompenseras medlemstappet av en större inflyttning.
”Kan gagna andligheten”
Håkan Kohkoinen tror att Luleå stift i sin helhet kommer att fortsätta göra sig av med ett kyrkorum per år också framöver. Men det är inte de kyrkor som vi normalt tänker på som kyrkor som ska stängas.
– Jag tror att vi kommer att få se en ökad användning av kyrkorna, att vi flyttar verksamheten från andra byggnader in i kyrkorna, säger Håkan Kohkoinen. Kyrkorna är det sista byggnaderna som vi vill göra oss av med. Det är symbolen för hela Svenska kyrkan.
Han tror personligen att utförsäljning av en del fastigheter kan gagna andligheten.
– Gör man detta på ett klokt sätt och lyssnar på vad medlemmarna vill ha så tror jag inte det kommer att påverka andligheten negativt. Jag tror snarare att det är positivt. För detta gör vi för att frigöra resurser till verksamhet. Tar det från fastigheter, byggnader och döda ting till en levande verksamhet.
Därför lämnar människor kyrkan
År 1972 var 95, 4 procent av svenskarna medlemmar i Svenska kyrkan. År 2017 sjönk medlemsantalet till 59, 3 procent.
Det främsta skälet för att lämna Svenska kyrkan uppges vara i procent.
- 1. bristande gudstro – 40 %
- 2. känns ej meningsfullt – 18 %
- 3. ekonomiska skäl – 17 % (1 % av årsinkomsten går till Svenska Kyrkan. Vid utträde och en årsinkomst på 300 000 per år sparas 3 000 kronor per år.)
- 4. besvikelse på kyrkans representanter – 4 %
- 5. vet ej/Kkommer inte ihåg – 5 %