Just nu pågår en förstudie om hur spillvärmen från LKAB:s järnsvampsproduktion på bästa sätt kan integreras i Gällivare Energis befintliga fjärrvärmenät. Spillvärmen ska sedan användas till att odla grönsaker i stor skala.
Gällivare Energi, som distribuerar värmen, har skrivit under en avsiktsförklaring med företaget WA3RM, som bygger och finansierar infrastruktur för gröna verksamheter, för att ta hand om delar av spillvärmen från Hybrit.
- Vi talar om spillvärmemängder i storleksordningen 800 gigawattimmar, vilket motsvarar den årliga uppvärmningen av 40 000 villor, som vi ser möjligheter att återvinna för att odla grönsaker och fisk med mera, säger vd:n Thomas Parker.
Investering på 10 miljarder
– Detta är en satsning som kommer att göra avtryck i den nödvändiga gröna omställningen och påtagligt öka svensk livsmedelsproduktion och självförsörjning, fortsätter Parker.
Men mycket ska till innan allt går i lås. En teknisk design av anläggningen ska tas fram och finanseringen av projektet måste säkras. Det är inga små summor det handlar om utan investeringskostnader på cirka tio miljarder kronor.
Tomater och räkor i liknande projekt
En liknande, men mycket mindre, satsning har dock redan gjorts i Frövi i Bergslagen där företaget WA3RM varit inblandade. I det projektet ska spillvärmen tas från BillerudKorsnäs pappersbruk till produktionen av tomater och jätteräkor.
I Frövi investerades 1,3 miljarder kronor vilket beräknades skapa 230 nya arbetstillfällen. Skulle utfallet bli likadant i Gällivare betyder det över 2 000 nya arbetstillfällen.
Hör kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP) och företagsgrundaren Fredrik Indebetou om satsningen i videon ovan.