• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gruvmotståndaren Tor L Tourda säger att aktivisterna kommer använda civil olydnad och rockader för att hindra en gruvbrytning. Foto: SVT

Gruvmotståndare beredda på strid: ”Ska stoppa en gruva med civil olydnad”

Uppdaterad
Publicerad

Beowulf minings vd tror att gruvprocessen i Kallak nu kommer att snabbas på när näringsministern fått skarp kritik av riksdagens konstitutionsutskott (KU). Men gruvmotståndaren Tor L Tuorda kommer att kämpa för motsatsen.

– Det kommer inte att bli någon gruva i Kallak. Det ska vi se till, säger han.

Näringsministern Ibrahim Baylan (S) kritiseras av riksdagens konstitutionsutskott (KU) för oacceptabla förseningar i Kallakprojektet. Regeringen har även inlett förhandlingar om bearbetningskoncessionen. Detta innebär att gruvbolaget Beowulf mining känner luft under vingarna.

Samebyn: Förstör stora delar av renarnas vinterbetesland

Jåkkåkaska sameby skulle påverkas mest av en gruvbrytning i Kallak utanför Jokkmokk och har sedan starten protesterat mot gruvplanerna. Enligt samebyn skulle gruvbrytningen förstöra stora delar av renarnas vinterbetesland.

– Det är naturligt att handläggningen av gruvärendet tagit så många år och inte är färdig än, säger Jan-Erik Länta, ordförande i Jåkkåkaska sameby i Jokkmokk.

Uppskattar att regeringen kontaktat Unesco

Enligt Jan-Erik Länta finns det flera orsaker till den långa handläggningstiden av gruvtillståndet. Dels var ansökan från Beowolf Mining ofullständig i första början. Dessutom kom domen angående gruvbrytningsplaner i Norra Kärr i Jönköpings län vilket betyder att man måste titta på alla kringeffekter när man ska starta en gruva, påpekar samebyns ordförande.

– Det känns bra att regeringen också tagit kontakt med Unesco för att undersöka närmare hur världsarvet Laponia skulle påverkas av gruvbrytningen i Kallak.

Gruvmotståndare vill se civil olydnad

Tor L Tuorda är aktiv gruvmotståndare i nätverket ”Ett gruvfritt Jokkmokk”. Han säger att ha, tillsammans med andra motståndare, kommer att använda civil olydnad, rockader och andra metoder för att hindra en gruvetablering om det skulle bli nödvändigt.

Han säger också att motståndet har växt sedan 2013.

– Bland annat en internationell organisation som heter Extinction Rebellion stödjer oss. De jobbar med civil olydnad och har ett stort internationellt nätverk.

Ovissheten gör samer sjuka

Miljöpartiets gruppledare i Jokkmokk, Henrik Blind, håller med om KU:s kritik om en alltför långsam handläggning av Beowulfs ansökan om bearbetningskoncession i Kallak.

– Det är inte bra att vänta så här länge på ett besked. En ny undersökning från Umeå universitet visar att ovissheten påverkar samers hälsa fysiskt och psykiskt. Vi måste få ett positivt besked att det inte ska bli någon gruva i Kallak,  bland annat med hänvisning till Unescos världsarv Laponia, säger Henrik Blind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.