KU har kritiserat den ansvarige ministern, näringsminister Ibrahim Baylan (S), för den senfärdiga handläggningen av Kallakfrågan. Foto: TT

Gruvfrågan i Kallak står still – nu kritiseras näringsministern för långbänken

Uppdaterad
Publicerad

Näringsministern Ibrahim Baylan (S) kritiseras av riksdagens konstitutionsutskott (KU) för oacceptabla förseningar i Kallakprojektet. Regeringen har även inlett förhandlingar om bearbetningskoncessionen.

– Nu kommer handläggningen att snabbas på, säger Sven-Otto Littorin, ordförande för Beowulf mining.

Länsstyrelsen sa nej medan Bergsstaten och Jokkmokks kommun sa ja till Beowulf minings ansökan om bearbetningskoncession för gruvprojektet i Kallak.

Oenigheten gör att regeringen måste avgöra frågan och den processen inleddes för tre år sedan – men ingenting har hänt.

Gruvbrytning i Kallak

Ordförande hoppas handläggningen snabbas på

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) har därför kritiserat den ansvarige ministern, näringsminister Ibrahim Baylan (S), för den senfärdiga handläggningen av Kallakfrågan, någonting som Dagens Industri var först att berätta om.

”I det regeringsärendet genomfördes inga synbara handläggningsåtgärder under närmare tre år. Det innebär en försening som inte är acceptabel”, skriver KU i sitt yttrande.

– Jag utgår ifrån att näringsdepartementet tar åt sig av KU:s kritik eftersom man inte vill bli prickade igen, och att handläggningen snabbas på. Vi från bolaget är irriterade över att de tre senaste åren inneburit en lång väntan och att vi inte ens fått träffa departementet, vilket näringsministern också får kritik för. Nu ser vi framåt och vi tror på en gruvstart igen,  säger Sven-Otto Littorin, ordförande för Beowulf mining.

Väntar på svar från Unesco

För en vecka sedan skickade näringsdepartementet en fråga till Unesco om ett beviljande av en bearbetningskoncession för Kallak skulle påverka världsarvet Laponia. Dessutom pågår regeringsförhandlingar om Kallak, enligt Dagens Industri.

– I grunden handlar det om vi ska ha en gruvdrift i Sverige eller inte. Kallak ligger tre mil från världsarvets gräns och det vore otroligt märkligt om Unesco skulle säga nej och avföra Laponia från världsarvslistan på grund av det, säger Sven-Otto Littorin.

Beowulf mining: ”Vi är inget rovdriftsföretag”

Enligt Littorin skulle en gruva i Kallak ge 250 direkta jobb och 300 indirekta jobb i Jokkmokks kommun.

– Vi är inte ett kortsiktigt rovdriftsföretag som sätter spaden i backen, gräver upp och sedan försvinner. Vi vill vara en aktiv del av Norrbottens samhälls-och näringsliv. Vi vill dessutom ha en hållbar gruvindustri över tid och det säger jag inte för att blidka Miljöpartiet utan för att det är en god affär, säger Sven-Otto Littorin.

Baylan (S) avböjer att kommentera

Sara Khatemi, pressekreterare hos Ibrahim Baylan, vill inte kommentera KU:s kritik eller Kallakprojektet.

– Vi avböjer möjligheten till kommentar, säger hon.

Enligt Sven-Otto Littorin ska en gruva i Kallak ge 250 direkta och 300 indirekta jobb i Jokkmokks kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet