Bland annat ska bolaget kunna visa att det finns förutsättningar för att klara art- och biotopskyddet för vissa djur och växter.
Storspov och grodor
– När det gäller djur så handlar det om groddjur och storspoven. Bolaget ska också kunna visa att verksamheten kan bedrivas utan att vattenmiljön försämras på ett otillåtet sätt, säger Anna-Carin Ohlsson, enhetschef vid miljöskyddsenheten.
Kraven
Länsstyrelsen anser att H2 Green Steels verksamhet i Svartbyn utanfär Boden kan tillåtas under förutsättning att:
- Art- och biotopskyddet kan följas både vad gäller erforderliga dispenser och skyddsåtgärder.
- Miljökvalitetsnormerna för vatten inte äventyras, genom att redovisa detta i en dagvattenhanteringsplan.
- Miljökvalitetsnormerna för luft kan följas.
Steget innan bygge
– Nu är det tillåtlighetsfrågan (byggnadsdom, SVT:s anmärkning), om verksamheten kan tillåtas, som ska prövas i första hand. Detta för att bolaget ska kunna få tillstånd att påbörja markarbeten och byggnationen. För att detta ska vara möjligt anser vi att bolaget behöver göra en del förtydliganden och kompletteringar det handlar främst om artskyddet för vissa arter i området och om att säkerställa att vattenmiljön inte försämras, säger Anna-Carin Ohlsson.
Ärendet ska snart upp i domstolern
Nästa steg i processen är mark- och miljödomstolens huvudförhandling om tillåtlighetsfrågan för H2 Green Steels tilltänkta verksamhet i mitten på juni. I höst är planen att det ska ske en huvudförhandling om villkor för bolagets kommande verksamhet.
Stålverket och de andra tillhörande anläggningarna kräver 500 hektar mark och de ansvariga hoppas på en storskalig produktionsstart 2024.