En delad bild som visar två scener. Till vänster visas en digital skärm med en QR-kod och en användaridentifiering. Till höger ser vi en person, handlaren Daniel Andersson, som sträcker sig efter en produkt på en hylla i en livsmedelsbutik. Produkten verkar vara i en metallburk, och hyllorna bakom är fyllda med olika varor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Unga vet inte vad de gör sig skyldiga till” – i klippet hör du handlaren Daniel Andersson om varför allt fler handlare drar in digitala id-kort. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Handlaren i Luleå: ”40 kronor kostar ett fejkat id på nätet”

Uppdaterad
Publicerad

När fusket med digitala id-kort blivit vanligare drar fler handlare in möjligheten att legitimera sig genom digitala tjänster.

– Många ungdomar vet inte att de gör sig skyldiga till urkundsförfalskning genom att använda fejkad id-handling i butik, säger Daniel Andersson, handlare i Luleå.

Tidigare i veckan stoppade Systembolaget användningen av digitalt bank-id som legitimation i butiker och hos ombud. Det efter att rapporter visat att förfalskningar förekommit.

Matjätten Ica har även gått ut med en rekommendation till butiker att inte acceptera digitala id-kort.

Stoppade id-handlingar

I en lokal butik i Luleå har Bank-id och Freja-id stoppats.

De kommer tillåta digitala id-handlingar först när kassasystemet har uppdaterats.

– Vårat kassasystem har helt enkelt inte följt med den tekniska utvecklingen, så vi var tvungna att lägga i bromsen och stoppa användningen av dessa, säger handlaren Daniel Andersson.

Polisanmälan och åtal

Butiken har valt att inte polisanmäla händelser där kunder försökt använda sig av fejkade id-handlingar utan nöjt sig med att neka köp.

Men i en annan matvarubutik i Luleå har en minderårig pojke åkt fast för att ha försökt köpa snus med ett falskt Freja-id. Han åtalas nu för urkundsförfalskning, ett brott han erkänt sig skyldig till.

man som står utanför universitet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör cyberprofessorn, Karl Andersson vid LTU, om hur pålitliga digitala id-applikationer är. Foto: Linnea Lindmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.