• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet träffar du Hanna Öhman från Älvsbyn som gått igenom en rad komplikationer sedan dottern Selma föddes. Foto: Privat

Mardrömsförlossningen – Hanna i Älvsbyn har opererats över 30 gånger efter underlivsskadan

Uppdaterad
Publicerad

När Hanna Öhman från Älvsbyn födde sitt första barn på Sunderby sjukhus drabbades hon av en sfinkterruptur grad 4. Det är den allvarligaste bristningen man kan få i underlivet. Sedan dess har ett trettiotal ingrepp gjorts – men det kommer bli fler.

– Jag är inte hel än, säger hon till SVT.

Hanna Öhmans förlossningsskada har inneburit otaliga operationer, infektioner och akutbesök. Och sen några år tillbaks lever hon även med stomipåse på magen.

– Jag slutade räkna operationerna när jag kom upp i 30 men jag är inte hel än. Det kommer bli fler, en operation är redan under planering, säger hon.

Vården – Val 2022

”Sprack från Haparanda till Ystad”

I början förstod inte Hanna hur allvarligt hon egentligen skadades vid förlossningen. Men ganska snart skulle hon bli medveten om omfattningen. Läckage från tarmen och svåra smärtor blev vardag och de kirurgiska ingreppen bara fler.

Några år och operationer senare började hon blogga öppet om sin skada och har medverkat i media flera gånger. Hanna var ett av de första ansiktena utåt för förlossningsskadade kvinnor och många drabbade från hela Sverige har hört av sig genom åren.

– Jag brukar förklara det som att jag sprack från Haparanda till Ystad, och att Ystad aldrig reparerade sig, sa hon till SVT för sju år sedan.

Så många har drabbats de senaste åren

Under femårsperioden 2016 till 2020 drabbades 2,3 procent av de kvinnor som födde vaginalt i Norrbotten av en allvarlig bristning vid förlossning. Det visar den senaste statistiken från Socialstyrelsen.

Det är något lägre än rikssnittet på 2,7 procent och bättre än flera andra regioner, inte minst Stockholm och Sörmland som ligger på 3,3 procent och som har sämst siffror av alla.

”Bakom varje siffra står en kvinna med familj”

Men trots jämförelsevis bra siffror i Norrbotten tänker Hanna kämpa vidare för att ännu färre kvinnor ska skadas, genom att försöka påverka politikerna att prioritera förlossningsvården.

– För många är det här bara siffror men bakom varje siffra står en kvinna och hennes familj. För oss som drabbas är det här så mycket mer, säger Hanna Öhman.

I videon hör du Hannas vädjan till regionpolitikerna som sitter på den yttersta makten.

MISSA INTE: Jämför Norrbottens sjukvård med Sveriges andra regioner.

Fakta

Bristningar grad 3 och 4

De allvarligaste bristningarna kallas också sfinkterruptur eller sfinkterbristning. Sfinkterbristning grad 3 innebär att ändtarmsmusklerna brister vid förlossningen. Sfinkterbristning grad 4 innebär att både ändtarmsmusklerna och tarmväggen brister.

Från 2016 till och med 2020 fick i genomsnitt 2,7 procent av alla kvinnor som födde vaginalt i Sverige en bristning grad 3 eller 4. För förstföderskor är risken något högre. Under samma period fick i genomsnitt 4,8 procent av alla förstföderskor som födde vaginalt en svår bristning.

Källa: Eva Uustal, överläkare Universitetssjukhuset i Linköping, bäckenbottenutbildning.se, Medicinska födelseregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet