• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Carina Ekman i Boden om hur vårdens svek plågar henne än i dag. Foto: Privat & Erica Larsson/SVT

Förlossningskadade Carina i Boden fick inte hjälp i tid: ”Kommer aldrig förlåta vården”

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten har bland de längsta väntetiderna i landet till specialistvård. Carina Ekman i Boden fick vänta i sju månader på att träffa en specialist. När hon väl kom dit var hon så smärtpåverkad att hon inte kunde opereras. 

En sammanställning som Uppdrag granskning har gjort tillsammans med lokala nyheter visar att Norrbotten varit bland de sämsta platserna att bo på i Sverige när det gäller väntetider till besök eller operation i specialistvården mellan 2016 och 2020.

– Den långa väntan på hjälp har gjort att man hamnar i läget att det inte ens är lönt att kliva upp ur sängen, säger Carina Ekman. 

Vården – Val 2022

Carina Ekman drabbades av en svår bristning i underlivet, när hon födde sin son på Sunderby sjukhus i Norrbotten 2008. En skada som förändrade hennes liv totalt.  

– I många år fick jag höra att problemet satt i huvudet. Det sveket kommer jag aldrig förlåta vården för, säger hon. 

Misslyckad operation: ”Kissade och bajsade på mig” 

Carina säger att det var först åtta år efter förlossningen som hon fick veta hur allvarligt hon skadats i underlivet, något hon menar har lett till många års lidande i onödan. Till slut fick hon en operation – men den misslyckades.  

– Innan operationen hade jag problem med smärtor, framfall, en varböld och att knipa. Men efter operationen blev jag totalt inkontinent och kissade och bajsade på mig, berättar hon. 

Det misslyckade ingreppet anmäldes till patientförsäkringen och Carina fick ersättning för fördröjd diagnos och behandling samt för merskada efter operation. 

Upplever det som ett övergrepp 

– Jag fick rätt, men jag mådde ändå inte bra för jag upplevde det som att jag varit med om ett övergrepp, säger Carina. 

Nu behöver hon opereras igen. Men när hon sökte hjälp i sommaren 2021 började väntetiden ticka på nytt. Från det att hon fick en remiss i juni tog det över sju månader innan hon fick träffa specialist.  

När hon väl kom dit hade hon så starka smärtor att läkaren bedömde att Carina inte kunde opereras.  

Det är val snart, vad skulle du vilja skicka med till regionpolitikerna som har det yttersta ansvaret? 

– Det måste ske en förändring nu, inte om tre eller fem år utan det är i dag det ska hända, säger Carina Ekman. 

I videon berättar hon om hur vårdens svek plågar henne än i dag. 

Bristningar grad 3 och 4

De allvarligaste bristningarna kallas också sfinkterruptur eller sfinkterbristning. Sfinkterbristning grad 3 innebär att ändtarmsmusklerna brister vid förlossningen. Sfinkterbristning grad 4 innebär att både ändtarmsmusklerna och tarmväggen brister.

Från 2016 till och med 2020 fick i genomsnitt 2,7 procent av alla kvinnor som födde vaginalt i Sverige en bristning grad 3 eller 4. För förstföderskor är risken något högre. Under samma period fick i genomsnitt 4,8 procent av alla förstföderskor som födde vaginalt en svår bristning.

Källa: Eva Uustal, överläkare Universitetssjukhuset i Linköping, bäckenbottenutbildning.se, Medicinska födelseregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet