En raket lyfter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se jätteraketen som ska lyfta satelliter i omloppsbana från rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Foto: Firefly aerospace

Se jätteraketen som ska lyfta satelliter från rymdbasen Esrange i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka raketer som ska lyfta satelliter i omloppsbana från rymdbasen Esrange utanför Kiruna.

Det blir bland annat en amerikansk raket som är dubbelt så hög som den största raket som tidigare har skjutits från Esrange.

Det här är den sista pusselbiten för att planerna på satellituppskjutningar från rymdbasen Esrange ska bli verklighet. Den första uppskjutningen planeras nu till första halvåret 2025.

Team tränas upp

Mer precis än så vågar inte vara vid statliga bolaget SSC som driver Esrange.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

– Det är team som ska tränas upp och det är delvis nya förmågor som vi behöver lära oss. Det är ny avancerad teknik både för oss och för leverantörerna, säger Charlotta Sund, vd för SSC.

Dubbelt så hög

Avtalet med sydkoreanska rakettillverkaren Perigee blev klart under våren. Det är deras raket Blue whale som blir först upp från Esrange under 2025.

Under torsdagseftermiddagen tillkännagavs också avtalet med amerikanska Firefly aerospace som kommer att leverera den 29,5 meter höga raketen Alpha.

Den är dubbelt så hög som den 15,5 meter höga Maxusraketen som hittills är den största raket som har skjutits upp från Esrange.

– Det här är ett steg till nästa nivå för SSC och för Sverige som rymdnation, säger Charlotta Sund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet