En person, Maritanna Porshnieva, sitter med en svart hund i knät, omgiven av traditionella textilier och hantverk. I bakgrunden finns en träskåp med familjebilder, medan en vit dräkt med färgglada detaljer och olika mönstrade tyger står framträdande i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Starka känslor” – i klippet berättar Maritanna Porshnieva varför hon börjat brodera. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Kriget fick Maritanna i Vittangi att brodera: ”Ryssland vill radera ukrainsk etnictet”

Uppdaterad
Publicerad

När Rysslands krig startade i Maritanna Porshnieva forna hemland, Ukraina, så väckte det starka protester inom henne. Känslor som hon nu hittat ett sätt att få utlopp för:

– Jag har lärt mig brodera som mina förfäder, säger hon.

Sedan elva år tillbaka bor Maritanna Porshnieva i Vittangi och där broderar hon numera vyshyvanka, som är namnet på den traditionella ukrainska broderade skjortan.

– För mig som är ukrainska är vyshyvanka som en identifikationskod. När jag broderade min första vyshyvanka, tänkte jag på mina mormödrar och gammelmormödrar, berättar hon medan hon visar upp sina fantastiska verk.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Bevara traditioner och kultur

När Maritanna Porshnieva lärde sig att brodera, blev hon bekant med traditionella tekniker, mönster och historien. Nu har hon ukrainska föremål i sin kista, som hon kommer att lämna vidare till sina barn och barnbarn.

– Jag bor i Sverige, och jag ser gamla traditioner här som fortfarande lever. Jag tittar på samerna och förstår hur viktigt det är för dem att bevara sitt språk och sin kultur. Broderi är historien om mitt land som jag kan bevara.

Vyshyvanka – ukrainsk folkdräkt

Vysjyvanka är en viktig del av den ukrainska nationaldräkten. Den delas in i kvinnliga och manliga skjortor. Sedan medeltiden har den traditionellt burits både som vardags- och festkläder. Från och med 1900-talet bärs den separat eller tillsammans med kostym, som festlig, patriotisk och rituell klädsel. Den traditionella brodyren på skjortorna har en skyddande betydelse och varierar mellan olika regioner i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet