Häst och sopsäckar fyllda med hästbajs vid en återvinningsstation i Boden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi alla får ta kostnaden” – hör om hästbajset som olagligt dumpas på återvinningsstationerna och teorin bakom det hela. Foto: SVT Arkiv och privat

Mängder med hästbajs dumpas på returstationer i Boden varje vecka: ”Galet”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan januari är landets kommuner ansvariga för sopstationerna. Och i Boden hann man knappt påbörja uppdraget innan en olaglig avfallshantering dök upp – kilovis med dumpat hästbajs.

– I stort sett varje vecka får vi hämta upp det, säger kommunens Rickard Widman.

Det är fyra stationer i Boden som med jämna mellanrum behöver städas på grund av hästbajs. En i Svartbjörnsbyn, två på Prästholmen och en på Manhem.

Själva dumpningen startade innan kommunen tog över tyglarna.

– Jag har hört att traktorföraren som hämtar upp sopsäckarna nu tydligen har varit på det uppdraget tidigare, säger Rickard Widman, produktionsledare avfall på Boden kommun.

Brott enligt miljöbalken

Han tror att det handlar om två möjliga orsaker.

– Dels är det väl ekonomiskt, det är en kostnad att bli av med gödslet. Det andra är att man kanske inte vet vad de ska göra av det.

Nu vill kommunen upplysa om att det faktiskt är olagligt att lämna hästbajs på det här sättet. Det är ett brott enligt miljöbalken och rubriceras som illegal avfallshantering och den som blir ertappad riskerar böter.

– Mitt tips är att ringa hästägare och kolla vad de gör med sitt gödsel. Det ska ju till en anläggning som har tillstånd att ta emot det, säger Widman.

Det betalar kommunen

Än har man inte fått alla fakturor för bortforslingen. Men att skicka ut en traktor och lämna påsarna på rätt ställe kostar kommunen cirka 1 000 kronor per gång.

– Då har jag inte räknat tiden för det administrativa.

I klippet berättar Rickard Widman om teorin kring det dumpade hästbajset och vad det får för konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.