Det var den 15 oktober som hashtaggen #MeToo började sprida sig som en löpeld över världen. Den skapades för uppmärksamma hur omfattade sexuella trakasserier är mot kvinnor – och för att få ett slut på trakasserierna.
Första hashtaggen publicerades i USA på Twitter och drygt en timme senare nådde den Bibbi Good i Arvidsjaur. Hon retweetade en kvinna och lade till texten: ”#MeToo. Existerar ens kvinnan som aldrig varit med om det?”.
Hon var först i Sverige
Men när hon publicerade hashtaggen hade hon ingen aning om att det var något nytt eller om att hon var först i Sverige med att använda taggen.
– När jag förstod att det var något nytt och en hashtagg kändes det som att något förändrades. Så många kvinnor som stod enade under samma paraply – det kändes starkt, säger Bibbi Good.
”Alla ska behandlas lika”
Hon tycker att det är tragiskt att trakasserier mot kvinnor är en norm i väldigt många länder – men hoppas att framtiden blir ljusare.
– Jag hoppas att när det här ebbas ut, att det ska vara normaliserat och att man inte behöver en hashtagg. Att man behandlar alla med lika respekt och inte utifrån kön. Att man behandlas som den person man är.
Uppmärksammas på utställning
Bibbi Good har blivit historisk med att vara först med #MeToo i Sverige. Och i dag, på internationella kvinnodagen, uppmärksammas hennes berättelse och mobiltelefon på en utställning på Tekniska museet i Stockholm.
– Det känns jättekonstigt, men det är rätt häftigt att få vara med om det medan man lever, säger Bibbi Good.