Sprickbildningen kan hota hela brytningen trots att gruvbolaget redan har erbjudit sig att lösa in eller reparera husen. Husen på Linnévägen har lutande golv och sprickor i väggarna. Det har vi rapporterat om tidigare.
Den 30 september hade LKAB ett möte med de drabbade villaägarna där man erbjöd dem att lösa in husen eller att reparera dem. Samtidigt presenterade bolaget en utredning som ska visa att gruvbrytningen inte är orsaken till skadorna.
– Det är en väldigt omfattande undersökning som vi har gjort, både vi själva och med hjälp av oberoende experter. Vi har inte kunnat se någon koppling till gruvan. Trots det har vi bestämt oss för att hjälpa husägarna på Linnévägen, säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg.
Dramatiska åtgärder
Men det beskedet har inte nått fram till länsstyrelsen. Samma datum som LKAB träffade husägarna skrev länsstyrelsen till LKAB och begärde en redogörelse för hur situationen ska lösas. Annars kommer länsstyrelsen att begära att miljötillståndet för LKAB:s hela verksamhet i Malmberget dras in, vilket direkt skulle slå direkt mot 1 200 anställda och få stora konsekvenser för hela samhället. Så dramatiska åtgärder har länsstyrelsen inte övervägt tidigare.
– Den lagstiftning som finns i miljöbalken ger vid handen att inträffar sådana här händelser är det det lagrummet som skulle kunna komma i fråga, säger David Berggård, miljöingenjör vid länsstyrelsen.
Inte orolig
Frågan är om LKAB:s förslag till åtgärder kommer att visa sig tillräckliga.
– Det är det vi inte vet och det är därför som vi har ställt frågan till LKAB, säger David Berggård.
Anders Lindberg känner sig emellertid säker på den saken.
– Vi känner att den utredning som vi har gjort och de åtgärder vi har erbjudit de boende kommer att göra att länsstyrelsen blir nöjda.