Visserligen är Danderyd den kommun i Sverige där man vabbar minst men därefter kommer Pajala och Övertorneå på andra respektive tredje plats och Överkalix är på plats fem som den kommun med färre vab-dagar än de flesta ( se faktarutan).
”Barngrupperna kan påverka”
Niklas Löfgren, analytiker på Försäkringskassan, har sina teorier om varför färre vab-dagar tas ut i vissa kommuner:
– Hur sjuka barnen är kan variera i landet och påverkas av hur stora barngrupperna är i skola och förskola, hygienrutiner och hur ofta barnen vistas utomhus.
Han fortsätter:
– Bor barnfamiljen i en kommun där de har pensionerade mor- och farföräldrar kan hjälpa till så räknas det inte som vab i statistiken. Bor man nära en gränskommun, som i Övertorneå, så kanske man tillhör det finska systemet.
Oktober har stuckit ut
Säsongsmönstret för hur vab-dagar tas ut ser likadant ut över hela Sverige. Toppen brukar komma i februari och mars och gå ner kraftigt under sommaren. Men sedan pandemin 2020 har det skett en förändring . År 2021 var till exempel oktober den månad som flest vab-dagar togs ut och 2022 var det i december.
– Årets oktober är inte slut än men statistiken hittills i höst talar för att uttagna vab-dagar har gått ner till mer normala nivåer, säger Niklas Löfgren.
I klippet kommenterar Övertorneåbor varför de tar ut relativt få vab-dagar.
Här tar man ut Minst OCH MEST ANTAL VAB-DAGAR
Kommunerna som tar ut minst antal vab-dagar per 1 000 invånare i Sverige:
- Danderyd: 378 dagar
- Pajala: 427 dagar
- Övertorneå: 464 dagar
- Åsele: 481 dagar
- Överkalix: 516 dagar
Här tar man ut mest antal vab-dagar per 1 000 invånare:
- Habo: 1 339 dagar
- Lekeberg: 1 267 dagar
- Ale: 1 239 dagar
- Svedala: 1 211 dagar
- Kumla: 1 184 dagar