Jobbfixare får resultatbonus

Publicerad

Etableringslotsar som hjälper nyanlända till arbete kan få en del av en resultatbonus nästan oavsett resultat.

Som Nordnytt tidigare har berättat är det fyra år sedan regeringen beslutade att Arbetsförmedlingen skulle ta hjälp av så kallade etableringslotsar för att hjälpa nyanlända invandrare att etablera sig i Sverige.

Etableringslotsarna är företag eller organisationer som får betalt av Arbetsförmedlingen. I Norrbotten fick 1.600 invandrare hjälp av en lots iunder förra året och för det betalade Arbetsförmedlingen ut totalt 13 miljoner kronor.

Fokus invandring #din röst

Resultatbonus oavsett resultat

En del av den ersättning som går till lotsföretagen består av en resultatbonus. Bonusen betalas ut oavsett om lotsen lyckas ordna arbete åt den nyanlända i tre månader eller under längre tid. Ersättningen betalas även ut för timanställningar. Det betyder i praktiken att tre timmars arbete utspritt på tre månader ändå ger lotsen rätt till en resultatbonus på upp till 13.000 kronor.

Om lotsen lyckas ordna ett heltidsarbete längre än ett halvår utfaller en ännu större bonus på upp till 40 000 kronor.

Systemet ses över

De flesta riksdagspartierna vill ha kvar lotsarna. Det är bara Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som inte vill det. Men samtliga partier är överens om att systemet behöver ses över eftersom antalet anmälningar om missförhållanden varit många och kostnaderna för lotsarna beräknas öka.

Både Riksrevisionen och Stockholms Universitet håller just nu på att utvärdera nyttan av etableringslotsar.

ERSÄTTNINGEN TILL ETABLERINGSLOTSAR:

Lågutbildade jobbsökande:

Startersättning: 6.000:-

Månadsersättning: 1.650:-

Resultatbonus 1: 13.000:-

Resultatbonus  2: 40.000:-

Högutbildade jobbsökande:

Startersättning: 3.500:-

Månadsersättning: 1.100:-

Resultatbonus 1: 8.000:-

Resultatbonus 2: 30.000:-

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring #din röst

Mer i ämnet