I dag tog 27 ledamöter ställning för en folkomröstning om Luleås skolstruktur.
– Jag ser det som en seger att vi har kunnat rösta igenom en folkomröstning i fullmäktige och därmed har vi också lyssnat på folket. Jag tror att det finns ett jättestort intresse för den här frågan, säger kommunstyrelseledamoten Nina Berggård (V).
”Direkt vilseledande”
Men det blev även strid om det skulle vara ett ja-och nej-alternativ eller två svarsalternativ. Den voteringen vann Socialdemokraterna och Moderaterna med röstsiffrorna 34-26. Så här kommer frågeställningarna i folkomröstningens två alternativ att se ut:
- ”Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat. ”
- ”Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.”
S-förslaget, alltså alternativ 2, väckte starka känslor på fullmäktige och ansågs för positivt värdeladdat och som röstfiskeformuleringar.
– Det är direkt vilseledande och det finns en risk att debatten handlar mer om hur man ställer frågan än själva sakfrågan, skolan, men jag är rätt övertygad att folkinitiativets förslag, alternativ 1, vinner ganska stort. Den största utmaningen är att få till ett högt valdeltagande. Det är viktigt när det är en rådgivande omröstning, säger gruppledaren Bertil Bartholdson (V).
”Vi får se hur det blir”
– Det var viktigt att vi vann den voteringen och att det blev två svarsalternativ. När Luleborna ska gå och rösta är det viktigt att de tänker till: Vad blir konsekvensen av de olika alternativen? Vi vill ha en debatt om de problem vi försöker lösa. Vi ska under hösten informera mer om vårt förslag, säger kommunalrådet Lenita Eriksson (S).
Vill inte uttala sig om utfallet
Men varken hon eller kommunalrådet Anders Josefsson (M) vill i nuläget säga hur man kommer att ställa sig till folkomröstningens utfall i november.
– Hela folkomröstningen är komplicerad. Vi får se när vi har tolkat in resultatet. Det hänger på valdeltagandet, resultatet och hela debatten fram till folkomröstningen. Det är viktigt att få veta vad människor har velat säga med sina röster, säger Lenita Ericson.