”Varit svinbra polare” – en man i 60-årsåldern mötte sin gamla kompis i rätten efter blodigt knivdrama. Foto: Polisens förundersökning

Knivhögg bästa kompisen flera gånger vid drama i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Två bästa kompisar sedan 40 år tillbaka träffades för att renovera en stuga i Gällivare. Men efter en blöt kväll så slutade allt i blodig dramatik.

Stugägaren fick åka ambulans till sjukhus med tre knivhugg i ryggen.

Dramat mellan mannen i 60-årsåldern och stugägaren, hans några år yngre kompis, utspelade sig efter att renoveringen var klar och det skulle firas med korvgrillning, bastu och en hel del starka drycker av olika slag.

Hotade med yxa

När männen så småningom gått och lagt sig i stugan så vaknade offret vid tvåtiden på natten av att bästa kompisen stod över honom i sängen och hotade med en yxa.

– Han var helt borta, konstaterar 60-åringen i polisförhör, som lyckades avstyra händelsen.

Attackerades bakifrån

Men vid fem-tiden på morgonen gick det blivande offret iväg för att kissa utomhus och då skedde attacken bakifrån.

– Han högg mig tre gånger i ryggen utan att säga någonting. Märkligt eftersom vi varit svinbra polare, berättar mannen i polisens förundersökning.

Döms till fängelse

Han lyckades fly från sin kompis, hoppade in i bilen och körde kraftigt blödande till en fastighet längre bort där han kunde få hjälp att stoppa blödningen och ringa larmcentralen.

Händelsen inträffade i maj i år och Gällivare tingsrätt dömer nu mannen till fängelse i ett år och tio månader för grov misshandel och grovt olaga hot.

Den nu dömde mannen säger sig inte minnas någonting från händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.