Krönika: Socialtjänsten har slirat på sanningen om fallet Mikael

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det är svidande kritik som kommunens egen utredning nu riktar mot socialtjänsten i Gällivare. Utredaren skriver om ”undermålig dokumentation”, om hur en journal har ändrats i efterhand för att ”skydda den egna verksamheten” och att ”stödenheten har brustit i vad som är ålagt verksamheten”.

Men detta hade överhuvudtaget aldrig kommit till ytan om vi bara hade accepterat socialtjänstens ständiga nekanden och försök att dölja sanningen.

Marcus Melinder

Redaktionschef SVT Nyheter Norrbotten

Själva sade Gällivare kommun att de ville skydda den enskilde och att det var därför de hänvisade till sekretess. Men nu visar det sig att det inte alls var omtanke om deras brukare som fick socialtjänstchefen att neka oss svar på våra frågor. Det var snarare ett sätt att skyla över och dölja att man brustit i sin tjänsteutövning och till och med i efterhand försökt rädda upp sitt haveri genom att ändra i en journal.

Inte gett hela bilden

Det finns en rad tillfällen då socialtjänsten i Gällivare har slirat på sanningen, eller i vart fall undvikit att ge hela bilden.

Fallet Mikael i Gällivare

I vår första intervju med socialchef Annette Viksten Åhl säger hon att kommunen har utrett Mikaels ärende och kommit fram till att de har gjort vad de ska i det här ärendet.

Det var inte sant. Hon var felinformerad säger hon i en senare intervju.

I ett mejl till oss svarade socialtjänsten i Gällivare att utredningen av Mikaels död genomfördes den 17 juni. Alltså samma dag som han hittades död. Det var inte sant.

SVT begärde ut denna utredning och fick en sekretessbelagd handling tillbaka. Återigen med svaret att utredningen skapades den 17 juni. Det var fortfarande inte sant.

SVT överklagade sekretess

SVT överklagade den hårda sekretess som lagts på utredningen och fick rätt i Kammarrätten. När vi då fick ut den fullständiga handlingen visar det sig att det enda som kommunen har sekretessbelagt är namn på deras egna anställda.

Att sekretessen var till för att skydda Mikael var alltså inte sant.

Vi begärde då ut den metadata som skulle kunna visa när handlingen faktiskt skapades. Då visade det sig att handlingen skapades den 27 september. Alltså 28 minuter efter att SVT begärde ut den.

Socialchefen, Annette Viksten Åhl, svarade i ett mejl att en person hade sagts upp från sin tjänst på grund av detta.

Det var inte sant. Personen arbetar kvar, men med andra arbetsuppgifter.

SVT vill bringa klarhet

Vi vill bringa klarhet i vad som faktiskt hände Mikael den där dagen i juni och hur hans dödsfall har hanterats av de som var satta att hjälpa honom.

Men någon hjälp från Gällivare kommun kan vi knappast räkna med.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Fallet Mikael i Gällivare

Mer i ämnet