Läkare saknar tid för patienter

Uppdaterad
Publicerad

Svenska patienter får inte tillräckligt med tid hos läkaren. I stället hukar läkarna under tunga administrativa bördor och föråldrade IT-system. Nu kräver Läkarförbundet att onödiga uppgifter rensas bort.

Sverige har nästan flest läkare per invånare i OECD och samtidigt det näst lägsta antalet läkarbesök per invånare. Ändå ligger vi nästan sämst till när det gäller hur mycket tid patienten får hos läkaren.

Problemet är att läkare tvingas ägna en stor del av sin arbetstid åt administration, enligt en rapport från Vårdanalys.

-Det är allvarligt. Det är viktigt att professionerna får arbeta med det som de har kompetens för och inte ägnar sig åt uppgifter som bedöms som onödiga, säger utredaren Sofia Almlöf.

Överlåta till andra

Drygt var tredje läkare anser att hon eller han ofta utför uppgifter som någon annan egentligen skulle kunna göra, och andelen som anser att de får använda sin högsta kompetens har på 20 år minskat från 72 procent till 52.

Viss administration – som remisser – kan bara läkare göra men mycket annat skulle kunna göras av andra, exempelvis sjuksköterskor, sjukgymnaster och undersköterskor. Läkare arbetar också i dag i en rad olika omoderna IT-system som inte är förenliga med varandra. I rapporten beskriver läkare ett evigt klickande, klippande och klistrande mellan olika program.

Bland läkarna är problemen välkända.

-Det är bra att en myndighet nu dokumenterar de problem vi påtalat under flera år. Det är inte bara vi som gnäller, säger Marie Wedin, ordförande i Läkarförbundet.

Patienter drabbas

I slutändan är det patienterna som drabbas, påpekar hon och tar som exempel en mindre handoperation.

-Bedövningen tar tre minuter och operationen sju, medan dokumentationen som jag måste göra, i fyra olika system som ska loggas in i var för sig, tar lika lång tid eller längre.

-Underlättar man den processen skulle jag kanske kunna operera dubbelt så många patienter per dag.

Nu måste verksamheterna bestämma vad som är viktigt och vad som kan tas bort.

-Samla upp förslagen från golvet och börja rensa bort ogräset, säger Marie Wedin.

Fakta: Fyra punkter för bättring

Det går att använda läkares tid och kompetens på ett betydligt mer effektivt sätt än i dag.

 * Sänk den administrativa bördan: Vilken administration är det nödvändigt att just en läkare har hand om?

 * Förbättrat IT-stöd: Kan frigöra tid både för läkare och annan personal.

 * Omfördela arbete: Andra yrkesgrupper kan överta arbetsuppgifter som inte kräver läkarkompetens.

 * Optimera bemanningen: Anpassa läkares arbetstider efter patienternas behov.

Källa: Vårdanalys (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.