Sara från Töre sitter i en hängmatta och bredvid henne sitter en av sönerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min son orkade inte göra alla tester” – hör Sara Lundbäck om att göra NPF-utredningen i Stockholm. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Sara i Töre fick resa 380 mil med sönerna för NPF-utredningar

Uppdaterad
Publicerad

Det är långa väntetider på barns NPF-utredningar i Norrbotten och många föräldrar tvingas åka till Stockholm. Sara Lundbäck i Töre har tvingats resa söderut i två omgångar med båda sina barn.

Saras senaste besök var hösten 2023 då hon genom vårdgarantin fick en tid i Stockholm för en autismutredning på en av sönerna.

Den förstärkta vårdgarantin säger att väntetiden till den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) inte ska vara längre än 30 dagar. Det tycker inte Sara Lundbäck har varit tydligt i kontakten med vården.

– Jag fick veta det av en slump när jag ringde den nationella BUP-linjen. Då fick jag veta att vi hade rätt till vårdgaranti inom 30 dagar. Då hade en och en halv månad gått, säger hon.

Tog en vecka att få tid i Stockholm

Sedan gick det fort, efter en vecka hade hon fått en tid med sin son för att göra en utredning på en privat klinik i Stockholm.

Till BUP har Region Norrbotten upphandlat flera privata kliniker i Stockholm vilket gjort att väntetiderna är korta.

– En av de stora grupperna som skickas nu är utredningar för NPF-diagnoser. Vi skickar säkert så mycket som fem om dagen, säger Magnus Sellgren, utredare på Vårdgarantienheten.

Vad är NPF?

NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

En neuropsykiatrisk utredning görs för att undersöka om de svårigheter som ett barn upplever beror på adhd, autism eller någon annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Beroende på vad utredningen visar, kan man få olika slags hjälp och stöd.

Källa: 1177

Antal barn som skickas från Norrbotten utomläns för NPF-utredning

2024, januari till och med juli: 413 stycken

2023, hela kalenderåret: 492 stycken

2022, maj till december: 317 stycken

Källa: Vårdgarantienheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.