• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En patient sitter och väntar i korridoren på Sunderby sjukhus i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi bryter mot lagen” – hör sjukvårdsdirektören Pia Näsvall om att Region Norrbotten eftersätter vårdgarantin. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Region Norrbotten bryter mot lagen – sämst i landet på vårdgaranti

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottningar får vänta på vård längre än riksgenomsnittet. Under 2024 har siffran på antalet patienter som väntar längre än vårdgarantins 90 dagar ökat, det visar statistik från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

SVT har tidigare rapporterat att Region Norrbotten är sämst i landet att uppfylla vårdgarantin. Siffran på de som passerat 90 dagar till ett första besök inom den specialiserade vården har varit högst här sedan 2020.

Viruset hänger kvar

Regionen har haft det tuffast att återhämta sig från pandemins vårdskuld. Men innan covid-19 kopplade grepp befann sig regionen i ett bra läge, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Näsvall.

– Pandemin kom och slog undan benen på oss, vi kämpar fortfarande med att arbeta bort den kön, säger hon.

Är det pandemins fel att regionen inte uppfyller vårdgarantin?

– Det går inte att skylla på pandemin men det är en av de faktorer som påverkar läget vi är i. Vi bär med oss en skuld sedan längre tillbaka i tiden och behöver jobba med våra flöden och effektivisera för att nå målen.

Vad gör regionen för att Norrbotten inte ska sticka ut som sämst i landet?

– Vi har upphandlat viss vård utomläns. Vi kämpar långsiktigt genom att anställa egen personal, det är det vi gör och vad vi kan göra. Siffrorna ser inte positiva ut men vi ser en sakta trend åt rätt håll.

Statistiken är sämre än tidigare, på vilket sätt går det åt rätt håll?

– Vi följer det här fortlöpande, även om siffrorna absolut inte är bra så jobbar vi med att nå målen även om det går långsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.