Magnus Sellgren på vårdgarandienheten sitter framför en dator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Sellgren om vårdgarantienhetens arbete och vilka åtgärder som norrbottningarna reser utomläns för att göra. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Magnus jobbar för att hitta vård till patienter i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

På vårdgarantienheten vid Region Norrbotten sitter sju heltidsanställda och hjälper patienter att få vård inom vårdgarantins gränser. Det innebär, för de allra flesta, en resa utanför länet.

För att korta vårdköerna har regionen upphandlat vård på privata kliniker runt om i landet. Under 2023 skickades 6 400 norrbottningar för vård utomläns.

Sista juli i år var antalet uppe i 3 000 patienter.

– Vi underlättar för patienterna att få specialistvård inom vårdgarantins gränser. Genom att hänvisa till kliniker som kan ta emot patienter på avtal, skicka remissbetalningsförbindelse och relevant dokumentation, säger Magnus Sellgren, utredare på vårdgarantienheten.

Enheten skapades av regionen 2021 för att korta vårdköerna.

Så mycket kostar resorna

Resekostnaden och övernattning på hotell står regionen för. Patienten får betala en avgift på 200 kronor per resväg och eventuell vårdavgift på klinik, men max upp till frikortsbeloppet om patienten inte redan har frikort.

– Mat och egna utlägg står man själv för, de flesta har förståelse för det. De brukar säga att ”äta ska man ju ändå”.

En återkommande fråga Sellgren får av patienter som ringer är frågan om väntetiderna.

– Vi kan aldrig svara på hur lång en patiens väntetid är, då hänvisar vi till respektive klinik.

Tidsgränser i vårdgarantin

Vårdgarantin är en lagstadgad rättighet som innebär att regionen ska erbjuda den som är folkbokförd i regionen vård inom en viss tid.

Tidsgränser i vårdgarantin 0 – 3 – 90 – 90 dagar

0 – Samma dag en söker hjälp för ett hälsoproblem ska man få kontakt med primärvården samma dag. Sedan den 1 juli 2022 gäller detta endast hos den utförare där den enskilde har valt att lista sig.

3 – Om en bedöms behöva en medicinsk bedömning i primärvården ska det ske inom tre dagar av legitimerad personal. Sedan den 1 juli 2022 gäller detta endast hos den utförare där den enskilde har valt att lista sig.

90 – Vid överenskommelse om remiss från primärvården till specialiserad vård ska ett första besök erbjudas inom 90 dagar. Det gäller även om man sökt vård med så kallad egenremiss.

90 – Efter beslut om behandling, som en operation, ska en få tid för detta inom 90 dagar. Tidsgränserna kan vara kortare inom regionerna, men de får inte vara längre.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.