På grund av den seismiska aktiviteten i LKAB:s gruva vill Länsstyrelsen att bostadsområdet i östra Malmberget avvecklas. Foto: Hans Sternlund/SVT

Länsstyrelsen tvingar LKAB att avveckla östra Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten uppmanar LKAB att avveckla bostadsområdet i östra Malmberget. Gruvan har orsakat flera jordskalv sista tiden.

Det är det nuvarande miljöstillståndet som länsstyrelsen har synat. Gruvan har den senaste tiden orsakat stor seismisk aktivitet och nu vill myndigheten att den statliga gruvjätten avvecklar samtliga 144 bostäder i området.

– LKAB har uppgett att de ska kontakta berörda fastighetsägare med avsikten att köpa dessa. Det förs också en dialog med Gällivare kommun om att finna bostäder på andra platser för fastighetsägare som vill sälja och flytta, säger länsstyrelsens Anna-Carin Ohlsson i ett pressutskick.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Inget föreläggande

Länsstyrelsen har också beslutat att LKAB ska redovisa hur avvecklingsprocessen fortskrider två gånger per år. Därför anser de att det inte är motiverat med ett föreläggande mot bolaget.

Tidigare har LKAB hållit linjen att boende i östra Malmberget inte ska ersättas – men för några veckor sedan vände gruvjätten efter flera skalv.

LKAB: ”Hoppas på en snabb process”

Michael Palo, affärsområdeschef Järnmalm på LKAB, tycker att beskedet var väntat och säger att bolaget är av samma uppfattning.

– Det har varit kraftig seismisk aktivitet i området, och vi har stor förståelse för den oro det har skapat bland de boende.

Nu ska företaget intensifiera dialogen med samtliga berörda parter.

– Vi hoppas på en snabb process. Vi kan inte tvinga bort någon från området som vill bo kvar, men nu vill vi få en bättre bild av hur många som vill flytta och hur vi kan underlätta det, säger Michael Palo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet