Vem som helst kan lämna in en ansökan om undersökningstillstånd hos Bergsstaten och man gör ingen skillnad på svenska och utländska bolag.
– Sverige är ett mineralrikt land och vi vill ta tillvara på våra naturtillgångar. För att kunna göra det måste vi ta redan på var de finns, vi måste prospektera, säger Åsa Persson.
När ett undersökningstillstånd upphör bolaget lämnar området måste man lämna ifrån sig borrkärnor och provresultat som arkiveras vid SGU, Sveriges geologiska undersökning.
Tar de ekonomiska riskerna
Det är kommersiella bolag som tar kostnaderna med att kartlägga mineraliseringarna i Sverige och som tar de ekonomiska riskerna.
Att det är så hög andel utländska bolag har sin förklaring.
– Det är höga kostnader kring prospektering och då behöver vi hjälp av internationella investerare, säger Åsa Persson.
Men kan dessutom fråga sig vad som är ett svenskt och ett utländskt bolag. Investerare finns ofta utomlands även i svenska bolag och många utländska storbolag bilda ofta svenska dotterbolag.
Det finns 600 gällande undersökningstillstånd i Sverige.
Här är de bolagen med flest antal:
1) Boliden Mineral 114
Letar framför allt guld, koppar, zink och bly i Västerbotten och Norrbotten. Har även några undersökningstillstånd i Dalarna, Örebro, Gävleborg, Uppsala och Västmanland.
2) Talga Mining 27
Här räknas också dotterbolagen Talga Battery metals och Talga Graphene. Söker grafit, järn, guld och koppar, men också ovanliga metaller som kobolt, molybden och litium.
3) LKAB 18
Söker framfår allt järn i Kiruna och Gällivare kommuner. Ett undersökningstilstånd gäller också apatit.
3) Aurion 18
Söker guld i Västerbotten
5) Gunnarn 17
Söker framför allt guld och koppar i Västerbotten