– Vi tycker att LKAB har brustit när det gäller de särskilt berörda, säger chefsrådman Katarina Brodin, Mark- och miljödomstolen. Foto: Tommy Johansson/SVT, Per Larsson/TT

Chefsrådmannen om beslutet: ”LKAB har inte följt lagstiftningen”

Uppdaterad
Publicerad

LKAB har inte följt lagen vid sin ansökan om produktionsökning av Kirunagruvan, enligt mark-och miljödomstolen.

Domstolen menar att gruvbolaget hade behövt samråda med alla som är särskilt berörda av en grundvattenavsänkning inför den nya miljöprövningen.

Domstolens beslut kom på tisdag eftermiddag och innebär att LKAB:s ansökan om Kirunagruvan och en produktionsökning inte kommer att tas upp till prövning och förklaringen till det är främst att samrådet med särskilt berörda av verksamheten inte varit tillräcklig, enligt miljöbalken.

”LKAB har brustit”

Enligt chefsrådman Katarina Brodin annonserade LKAB om ett samråd och riktade sig till ”allmänhet och organisationer” och ett tiotal personer slöt upp.

– Vi tycker att LKAB har brustit när det gäller de särskilt berörda, alla som påverkas av en grundvattenavsänkning och deformationerna och inte bara de husägare som har bergvärme. Där menar vi att bolaget inte nått ända fram och fått dem att förstå att de är särskilt berörda och att de kan yttra sig, säger Katarina Brodin.

Hon menar att det inte gick att komplettera ansökan med ett nytt samråd nu.

– Vi tycker inte att LKAB har följt lagstiftningen när det gäller samrådet med särskilda berörda och det gick tyvärr inte att fortsätta handläggningen av ansökan på grund av det och därför landar vi i det beslutet.

”Måste göra nytt samråd”

LKAB:s chefer är väldigt kritiska till domstolens agerande och pratar om ”Kafka-liknande förhållanden och ”ett systemhaveri” och att beslutet saknar proportionalitet.

– Jag vill inte kommentera sådana värdeomdömen, men domstolen stiftar inte lagarna, utan vi tillämpar dem. LKAB behöver göra ett nytt samråd och komma in med en ny ansökan. Det är viktigt att samråda med de som är särskilt berörda på ett bra och tydligt sätt. Vi kan inte komma med en check-lista till LKAB, utan bolaget får genomföra det här och så får vi se om det räcker för att vi ska pröva ansökan, säger Katarina Brodin.

Ingen akut kris

Men det råder ingen akut kris för Kirunagruvan eftersom det gamla tillståndet, enligt en äldre miljölagstiftning, fortfarande gäller.

Det är produktionsökningen som påverkas av mark-och miljödomstolens beslut.

– Det gamla tillståndet gäller tills vidare, men hela verksamheten inklusive produktionsökningen måste prövas enligt de moderna miljöreglernagen. Vi  stoppar inte den pågående verksamheten i gruvan, men vi tycker att LKAB ska komplettera med ett nytt samråd och komma in med en ny ansökan så att vi kan pröva verksamheten enligt miljöbalken. Då kan de använda sig av mycket av de underlag de redan har plockat fram, säger Katarina Brodin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.