Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet motiverar Mats Taavenikku (S) varför hans parti inte vill sälja värmeverket i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Kirunas miljardaffär går upp i rök – värmeverket kvar

Uppdaterad
Publicerad

Centern och Moderaterna vill sälja Kiruna kraft, men först gick Sjukvårdspartiet emot och nu har även Socialdemokraterna valt att säga nej till affären i miljardklassen.

För några veckor sedan gick Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) ut med att de vill sälja Kiruna kraft som driver fjärrvärme i Kiruna kommun. Priset?  1,1 miljarder till en pensionsfond.

”Kirunaborna ska behålla sitt inflytande”

Men efter att Sten Nyhlen, vice kommunstyrelsens ordförande (SJVP), sagt nej krävdes det ett ja från Socialdemokraterna. Efter helgens partimöte har partiet valt att säga nej och miljardaffären går i stöpet.

– Vi var helt eniga i att säga nej till försäljningen av Kirunakraft. Vi tycker att Kirunaborna ska behålla sitt inflytande helt och hållet i sitt energibolag och det blir viktigt för framtiden, säger Mats Taavenikku (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.