En visualiseringsbild över det tilltänkta området utanför Kalix.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lika stor som Ystad – hör projektledaren Fredrik Hallander om planen för den gigantiska vindkraftsparken utanför Kalix. Foto: Skyborn renewables

Nu är ansökan inskickad – vill bygga enorm vindkraftspark utanför Kalix

Publicerad

Nu är ansökan inlämnad för att bygga en vindkraftspark i havet utanför Kalix – lika stor som Ystad kommun. Kalix går också mot trenden och har gett upp sina kommunala veto.

Det är företaget Skyborn renewables som vill bygga upp till 120 vindkraftverk, 350 meter höga, ute till havs drygt tre mil söder om Kalix.

Satsningen väntas kosta 60-80 miljarder kronor och de vill sätta igång med bygget 2030 men det är många aktörer som kan sätta stopp för projektet, vilket du hör mer om i klippet ovan.

Ja från kommunen

Tanken från början var att vindkraftsparken skulle ligga i både Kalix och Haparanda men sistnämnda kommunen sa nej.

I en annan grannkommun, Övertorneå, har det politiska styret sagt nej till alla framtida vindkraftsplaner om kommunen inte får direkt ekonomisk ersättning.

Kalixpolitikerna däremot har valt att ge bort sitt kommunala veto där regeringen istället får ta beslutet.

Varför de säger ja får du veta i klippet nedan.

Susanne Andersson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Kalix kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet och kommunstyrelsens ordföranden Susanne Andersson (S) berätta varför de säger ja till vindkraftparken. Foto: Adam Berlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.