Läckaget av flygfotogen har skett i en drivmedelsledning som användes för att tanka JAS-plan. Foto: Arkivfoto: TT

Hundratusentals liter flygbränsle har läckt ut på F 21

Uppdaterad
Publicerad

En ny miljöskandal har uppdagats inne på flygflottiljen F 21:s område i Luleå. Ett läckage i en pipeline har gjort att närmare 370 kubikmeter flygfotogen läckt ut i marken.

Läckaget ska ha upptäckts vid en parkering inne på F 21 i Luleå den 8 maj i år. Sedan dess har sanering pågått och hittills har Fortifikationsverket (som är ansvariga för den infrastruktur som Försvarsmakten nyttjar) pumpat upp 368 kubikmeter flygfotogen från marken, alltså 368.000 liter.

Den mängd flygfotogen som hittills pumpats upp efter läckaget på F21 i Luleå motsvarar åtta tankbilar. Foto: SVT Design

– Det är ett väldigt stort läckage, jag har själv ingen erfarenhet av något liknande. Det är en helt annan nivå, säger Håkan Tano, regionchef på Fortifikationsverket.

Oklar mängd

Området där flygfotogenet läckt ut mäter omkring 40 gånger 80 meter och upptäcktes av Försvarsmakten i Luleå eftersom det luktade starkt av drivmedel i området.

– Vi misstänkte att det var drivmedelsledningen och stoppade bränslet omgående, säger Håkan Tano.

Små hål upptäcktes på ledningen och marken grävdes ut. Med hjälp av prover som tagits har Fortifikationsverket gjort bedömningen att det inte spritt sig.

Hur mycket flygfotogen som läckt ut vet man inte i dagsläget men enligt Håkan Tano beräknas saneringen inte vara klar förrän om ett år.

– Så hur mycket det handlar om i slutändan vet vi inte, säger Håkan Tano.

PFAS-skandalen

För drygt två år sedan uppdagades den så kallade PFAS-skandalen där det giftiga ämnet PFAS visade sig ha läckt ut i grundvattnet i anslutning till flera flygflottiljer i landet, däribland F 21 i Luleå.

För två år sedan var det PFAS – nu det här. Vad tänker du kring det?

– PFAS var ett Sverigeproblem och inget unikt för F 21, men det är såklart aldrig kul att inse att det skett en kontamination på mark som vi ansvarar för, säger Håkan Tano.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljöskandal på F21

Mer i ämnet