S säger nej till folkomröstning om skolan

Uppdaterad
Publicerad

Luleås socialdemokrater säger nej till en folkomröstning om skolan, men den ser ändå ut att bli av eftersom oppositionen redan samlat ihop en tredjedel av rösterna i fullmäktige.

Den nya skolstrukturen i Luleå och utredningen ”Framtidens skola” innebär att många småskolor läggs ned och att det ska satsas på storskolor, men reaktionerna har varit väldigt starka. 9.000 namn samlades in i protest mot iden nya nriktningen och för kravet på en folkomröstning.

Nu är det processen i gång rent politiskt, den 11 maj ska kommunstyrelsens arbetsutskott behandla frågan som till sist avgör på kommunfullmäktige i juni.

Skolbesparingar i Luleå

”Vi säger nej”

Kommunstaben har berett frågan och föreslår att frågan som man i så fall ska rösta ja eller nej till är den här:

Vill du att Luleå kommun ska ta fram en ny utvecklingsplan för skolstrukturen?

Enligt förslaget ska en folkomröstning i så fall genomföras mellan den 2 och 6 november och röstsammanräkningen ska vara klar den 10 november.

Men kommunstaben har begärt in yttranden från barn-och utbildningsnämnden och valnämnden och föreslår efter det att fullm,äktige ska avslå begäran om folkomröstning.

– Vi tror inte att en folkomröstning kommer att bidra till en bättre samlad skola i Luleå, så vi kommer att bifalla kommunstabens förslag att säga nej till en folkomröstning. Men i fortsättningen vill vi fånga upp det här stora engagemanget och ha många medborgardialoger i stora och viktiga frågor i Luleå i framtiden, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

”Ett grovt övertramp”

Men hon tror trots det att det kommer att bli en folkomröstning eftersom det bara krävs en tredjedel av fullmäktiges röster för att göra verklighet av kravet.

– Ja, så verkar det bli om man lyssnar till debatten och de andra partierna, men vi får se hur det blir i juni, säger Lenita Ericson.

Kommunstyrelseledamoten Nina Berggård (V)  är inne på samma linje.

– Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna kan hålla undan folkomröstningen. De måste nog acceptera att den blir av, men frågan som föreslagits av kommunstaben är ett ganska grovt demokratiskt övertramp när det gäller folkinitiavets  frågeställning. Det handlar i stället om att avbryta processen med att skapa stora enheter på bekostnad av de små enheterna. Man måste få med den andemeningen i någon form, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet