Malin Nyström processledare för multiaktivitetshuset i Gällivare står på byggarbetsplatsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Huset blir unikt” – i klippet berättar processledaren Malin Nyström om multihuset i Gällivare, som än så länge är en byggarbetsplats. Foto: Hans Sternlund/SVT

Gällivares multiaktivitetshus klart först om fyra år – så påverkas samhället

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att vara stökigt i centrala Gällivare i flera år till medan bygget av Sveriges största trähus pågår. Men de som planerar för innehållet i multiaktivitetshuset kommer att använda tiden väl.

– Vi ska maxa det här, säger processledaren Malin Nyström.

Det skulle enligt de ursprungliga planerna ha stått klart under 2022. Men bygget har präglats av fördyringar, ändrade planer, avbrutna upphandlingar och överklagningar.

Flera frågetecken kvar

Nu är förhoppningen att invigningen ska kunna ske tidigt under 2028. Men det är fortfarande flera frågetecken kring den fortsatta processen.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Det är fortfarande inte avgjort vilka som ska få bygga den avslutande etappen.

Men arbetet med att förbereda föreningarna och näringslivet i Gällivare för huset fortsätter med oförminskad kraft.

Förra året gjorde ungdom- fritid och kulturförvaltningen en omstart när man anställde en processledare som ska vara vara länken mellan byggprojektet och all verksamhet som ska in i huset.

Och det är mycket. Det är allt från simhall, sporthall, bowlinghall, skatehall, till bibliotek, lokaler för teater och bio samt ungdomsgård – för att nämna något. Det är fritid och kultur i en unik förening.

Multihuset blir unikt

Processledaren Malin Nyström har inte kunnat hitta någon motsvarighet på något annat håll i Sverige.

– Det är unikt både till storlek, det är ju 20 500 kvadratmeter, men också kombinationen sport, kultur och ungdom, säger hon.

Bygget är en del i samhällsomvandlingen och många av funktionerna är en ersättning för det som har rivits på grund av gruvans utbredning i Malmberget.

En skiss som visar hur det kommer att se ut när Gällivares multiaktivitetshus är klart. Människor rör sig i en stor foajé.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur multiaktivitetshuset i Gällivare kommer att se ut när det är färdigbyggt. Foto: Michael Green architecture

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet