• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elisabeth Fura, ordförande i sannings- och försoningskommissionen, presenterar slutrapporten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet – hör Elisabet Fura om kommissionens arbete och hur kulturminister Parisa Liljestrand (M) ser på en statlig ursäkt till tornedalingar. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Så kritiseras stat och kyrka för övergreppen mot tornedalingar

Uppdaterad
Publicerad

Det är staten och Svenska kyrkan som bär det moraliska ansvaret för övergreppen mot tornedalingar, kväner och lantalaiset. Det slås fast i sannings- och försoningskommissionens slutrapport.

I drygt tre år har kommissionen kartlagt de kränkningar och övergrepp som tornedalingar utsatts för historiskt.

Kommissionen slår fast att gruppen än i dag påverkas av att de haft svårt att att värna språk, kultur och traditionella näringar.

– Det är bråttom med en officiell ursäkt medan de som utsatts för kränkningar fortfarande lever, säger Elisabet Fura, ordförande i sannings- och försoningskommissionen.

Vill se över jakten och fisket

Kommissionen uppmanar också att se över rättigheterna när det gäller mark, vatten, jakt- och fiskefrågor.

– Det är staten som med sina regler orsakat splittringen mellan den här minoriteten och samer, säger Elisabet Fura.

Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, säger i en av sina kommentarer:

 Många har förlorat språket, men vi ser också att många vill återta det. Här har Svenska kyrkan en viktig roll och arbetar aktivt med att möjliggöra meänkieli och minoritetens kultur i verksamheten.

Förbjöds modersmålet

Kommissionen har intervjuat ett stort antal personer, granskat arkivmaterial och tagit fram forsknings­rapporter.

Bland de händelser som lyfts fram är att staten i slutet av 1800-talet började ställa krav på att prata svenska. Barn förbjöds att använda sitt modersmål, i praktiken fram till 1960-talet.

Sune slogs blodig av skolfröken

Skolinternat, så kallade arbetsstugor, inrättades från 1903. Under åren kom 5 500 barn att gå där och många utsattes för bland annat våld, förnedring och tvångsmatning.

– Jag slogs blodig av skolfröken för att jag pratade finska på rasten, sa Sune Svaneblom till SVT för tre år sedan.

Kulturministern: ”Unikt i sitt slag”

Under onsdagen lämnades slutbetänkandet över till kulturministern.

– Betänkandet är unikt i sitt slag och jag ser fram emot att ta del av det omfattande arbete som kommissionen bedrivit i nära dialog med minoriteten, säger Parisa Liljestrand (M).

Sanningskommissionen

Svenska Tornedalingars Riksförbund vände sig 2016 till regeringen med en uppmaning att tillsätta en sanningskommission för att utreda de övergrepp som skett mot tornedalingar.

Kulturdepartementet gick in med medel till en förstudie som publicerades 2018.

Våren 2020 tillsattes sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset.

166 tornedalingar har intervjuats om sina erfarenheter av statens och andra aktörers kränkningar.

I juni 2022 kom ett första delbetänkande.

15 november 2023 levererades slutbetänkandet, som bland annat tar upp förutsättningar för upprättelse och försoning på individ- och gruppnivå.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.