– Den ekonomiskt starka perioden för kommunsektorn går mot sitt slut, samtidigt som utmaningarna ökar till följd av den demografiska utvecklingen. Vi står inför stora krav på omställning de kommande åren, inte minst till följd av att det kommer råda brist på arbetskraft, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Ökat behov av välfärd
Den demografiska utvecklingen med allt fler barn, unga och äldre gör att behoven av skola, vård och omsorg ökar. Om tio år kommer äldre över 80 år ha ökat med cirka 47 procent, medan den yrkesverksamma befolkningen i åldern 20-64 år enbart har ökat med fem procent.
– Framöver kommer arbetskraften inte att räcka till och skatteintäkterna kommer att öka betydligt långsammare än behoven av välfärd. Samtidigt behöver det byggas fler skolor, förskolor och sjukhus, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
Statligt ansvar
Kostnaderna för välfärden ökar i snabbare takt än intäkterna i kommuner och regioner. Exempelvis redovisade 69 av 290 kommuner ett underskott, vilket är det högsta antalet på tio år. SKL räknar med att resultaten i kommunsektorn kommer att minska ytterligare redan nästa år trots att medelskattesatsen förmodas öka med 5 öre i kommunerna.
– Ekonomin i kommuner och regioner blir allt kärvare. Utöver att kommuner och regioner behöver effektivisera verksamheten ser vi att staten också måste ta ett större ansvar för att möta de demografiska behoven, säger Anders Knape.