Ingela Bergman är arkeolog och forskare på Silvermuseet och Institutet för arktisk landskapsforskning i Arjeplog. I klippet hon bland annat en gammal samisk förrådsgrop i Skärrim. Familjen till vänster ska ha levt i närområdet för många år sedan. Foto: Nordiska museet/Kristian Åkergren/SVT

Här får samiska fornlämningar i Arjeplogs fjällvärld nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Samisk kulturhistoria i fjällvärlden har fått ett uppsving i takt med att det har blivit allt populärare att röra sig ute i naturen. Nu vill Silvermuseet i Arjeplog hjälpa turister på traven – och ge dem en upplevelse som inte går att hitta på museet.

Enligt personalen på Silvermuseet i Arjeplog märker man av ett ökat intresse för samisk kulturhistoria, särskilt i samband med pandemi och svemester. Därför har man nu försökt hjälpa vandrande turister med appar och skyltar.

– Många kommer till Arjeplog för att vandra. Det vi har märkt av är att turister, både från utlandet och Sverige, är nyfikna på den kultur som en gång varit i de fjällmiljöer de besöker, säger Malin Brännström, chef på Silvermuseet.

Vill vägleda folk ut från museet till fjällen

För tillfället jobbar man med en handfull platser, däribland Skärrim som ligger på gränsen mot Norge. Till hösten planeras allt vara tillgängligt för turister.

– Man undrar hur samerna har levt i de här landskapen. Med den här satsningen vill vi vägleda folk ut från museet till fjällen, säger Malin Brännström, chef på Silvermuseet.

I videon ovan får du följa med arkeologen Ingela Bergman på fjället och kika på hur samiska fornlämningar kan se ut!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.