En bild på ett orört snötäcke och LKAB:s gruvingenjör Johan Bergström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar LKAB:s gruvingenjör Johan Bergström om den nya gruvbrytningsmetoden i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så kan de eftertraktade metallerna tas fram – utan att lämna spår

Uppdaterad
Publicerad

LKAB utreder två metoder för att kunna bryta den så kallade Per Geijer-malmen som innehåller järnmalm och sällsynta jordartsmetaller.

En av metoderna ska lämna marken ovanpå gruvan nästan helt orörd.

Det kallas igensättningsbrytning eller återfyllnadsmetod och innebär i korta ordalag att den malm tas ut från berget ersätts med ett fyllnadsmaterial  – gråberg eller cementstabiliserare. På så vis skapas inga sättningar, deformationer eller sprickor.

Marken ovanpå ska kunna användas för renskötsel och friluftsliv både under pågående gruvbrytning, och efter avslutad brytning.

Jakten på mineralerna

– Det finns idag inga järnfyndigheter som bryts med återfyllnadsmetoden. Då skulle vi vara först ut med det, säger Johan Bergström, gruvingenjör vid LKAB.

Så går den nya metoden till

Samtidigt utreder LKAB också om dagens metod, storskalig skivrasbrytning, är ett bättre val. Den metoden skulle påverka marken och på sikt göra den omöjlig att beträda.

Två viktiga faktorer som ska balanseras är kostnaden och säkerheten.

– Utredningarna kommer att pågå några år till. säger Johan Bergström.

I klippet berättar han mer om den nya gruvbrytningsmetoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet