18-årige Luleåbon Roman Makarov står med telefonen i hand när han tar emot samtalet som förändrar livet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Roman Makarov från Ukraina får samtalet som förändrar hans liv, och hör om Yasminas poäng räcker till drömprogrammet. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Samtalet förändrar ukrainska Romans liv – nu blir det plugg

Uppdaterad
Publicerad

När SVT intervjuar 18-åriga Roman Makarov från Ukraina avbryts vi av ett telefonsamtal. Ett samtal som kommer förändra hans liv – nu får Luleåbon svenskt personnummer och kan äntligen börja studera på gymnasiet.

Ukrainska ungdomarna Roman och Yasmina har redan gått igenom många förändringar i sina 18-åriga liv. De har lämnat hemlandet, bytt språk och till och med sina drömmar.

Men en sak är oförändrad – viljan att studera.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Yasmina: ”Ville nästan gråta”

Fram till nyss har ingen av dem kunnat söka in på gymnasiet. Orsaken är att ukrainska flyktingar i Sverige inte haft rätt till svenskt personnummer, och därför inte kunnat söka utbildningen om de hunnit fylla 18.

– Jag ville nästan gråta. Jag visste inte att det skulle bli så, säger Yasmina Bekirova som samlat ihop 177 poäng genom förberedande program.

Skatteverket ger ny möjlighet

Roman avslutade elfte klassen på gymnasienivå i Ukraina samt introduktionsprogrammet i Sverige i våras. I juni öppnade Skatteverket upp möjligheten att ansöka om personnummer och Roman tänker inte vänta när informationen når honom.

– För mig är det viktigt att fortsätta utbilda mig. Jag vill bli ingenjör, säger han.

Folkbokföring för ukrainska flyktingar

Från och med juni kan ukrainska flyktingar, som kommit enligt massflyktsdirektivet och vistats minst två år i Sverige, söka och få svenskt personnummer och bli folkbokförda.

Som folkbokförd i Sverige kan man ta del av stöd från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Att bli folkbokförd gör det även möjligt för ungdomar som hunnit fylla 18 år att söka in på gymnasiet, vilket inte varit möjligt tidigare.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet