SVT:s reporter Elias Paulsson och bild på olika kryptovalutor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan man se hur mycket företagen tjänar? Se vad en person med god insyn i ett av kryptoföretagen säger, och se när reportern granskar transaktionerna. Foto: SVT

Se SVT:s reporter granska kryptoföretagets hemliga ”plånböcker”

Publicerad

Genom digitala plånböcker som inte går att spåra kan kryptoföretag undvika inkomstskatter, säger en person med god insyn i ett av Bodenföretagen.

– De använder anonymiteten i kryptovalutan till sin fördel. Trots att de genererar miljontals kronor i krypto deklarerar de inget av det.

Skatteverkets utredning som resulterat i att 18 företag ska betala tillbaka nästan 1 miljard handlar om felaktiga momsutbetalningar. Men, det Skatteverket inte utrett är företagens vinster.

– Hur mycket de har fått ut från sin miningverksamhet, det vet vi faktiskt inte, säger Skatteverkets underrättelsechef Patrik Lillqvist.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Bodenföretagets vinster

SVT har kommit över två walletadresser tillhörande två företrädare för ett företag i Boden och kan konstatera att företagets ägare i alla fall hade vinster från kryptoutvinning under åren 2021–2024.

– Intäkterna går direkt till wallets som ägs av ägarna. De vet exakt hur mycket som genereras men påstår annat för att undvika skatter och juridisk granskning, säger en person med god insyn i företaget.

Från konkurs till nya bolag

SVT Norrbotten har under granskningen av de svenska kryptoföretagen sett att flera av de företag som ska betala tillbaka pengar till Skatteverket gått i konkurs men även startat nya bolag med samma personer och samma lokaler. Och det är anmärkningsvärt anser en före detta anställd.

– Jag förstår inte hur de som skadat den svenska ekonomin tillåts etablera nya företag. Min gamla ledning har redan startat tre nya företag inom energisektorn. Det är tydligt att samma individer använder liknande taktiker för att skapa nya företag med avsikt att undvika skatt igen.

Reporter Elias Paulsson sitter med papper i handen och tittar upp på intervjuperson som inte syns i bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vinster döljs för att slippa betala skatt, menar SVT:s källa – hör om personens erfarenheter i klippet. Foto: Ellika Nilsson/SVT

Tillsynsansvar över miningverksamhet

I Sverige har ingen myndighet tillsynsansvar över den så kallade miningverksamheten. Företagen som utvinner kryptovaluta har heller inga skyldigheter att redovisa vilka kryptovalutor som skapas, vem som tar del av dem eller till vad de används. Och även om transaktioner med kryptovaluta sker i ett publikt nätverk är ägarnas identitet anonym.

Källa: Finansinspektionen, Skatteverket och Sveriges Riksbank

Granskningen hade inte varit möjlig utan berättelser inifrån företaget. Har du erfarenheter? Kontakta SVT:s reportrar genom att maila ellika.nilsson@svt.se eller elias.paulsson@svt.se. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Mer i ämnet