Tomas Stålnacke sitter och pimplar på isen. Framför honom står borren lite lätt fastskruvad i isen. Det är ljust och lite mulet väder, i horisonten syns en strimma land.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som fiskare märker Tomas Stålnacke hur sjöarna utanför Kiruna blivit varmare och hur det har förändrat fiskebeståndet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Siknäten fulla av mört och abborre – fjällfiskaren i Kiruna ser förändringarna

Uppdaterad
Publicerad

När Tomas Stålnacke lägger nät i sjöarna kring Fjällnäs utanför Kiruna fylls de av abborre och mört medan det blir allt mindre av sik och harren blir allt sällsyntare.

– Det är stora förändringar som har skett här sedan slutet av 1980-talet, säger han.

Fjällnäs ligger vid sjön Kaalasjärvi en knapp mil väster om Kiruna. Det här är Kalixälvens nordligaste vattensystem och följer man sjöarna västerut kommer man till Nikkaluokta och nära foten av Kebnekaisemassivet.

Bara på 30 år har Tomas Stålnacke kunnat se förändringar i form av andra fångster både i sommarens nätfiske och vinterns pimpelfiske. En förändring lade han märke till så sent som förra sommaren.

Klimatförändringar i Sverige

Kortare isläggning

– Vi har fått mört, det har vi aldrig fått tidigare. Det har också exploderat med abborre i sjön, säger han.

Det är en följd av att vattnet har blivit varmare, vilket också ger utslag i form av kortare isläggning och större utbredning av växtlighet i sjöarna i området.

Hur har klimatet förändrats i Norra Norrland?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) är det den största temperaturökningen. I Norrland är ökningen från 1,5° till lokalt över 3,0° under vintern, med de högsta värdena i Lapplandsfjällen och längs Norrlandskusten. 

Snödjup och dagar med snö: Snödjupet uppvisar bara en svagt sjunkande trend och bland annat var snösäsongen vintern 2019/20 den längsta på nästan 25 år. Sedan millennieskiftet är det endast två vintrar som haft längre snösäsong än under referensperioden 1961–1990. 

Nederbörd: Vinternederbörden har ökat främst i norra Norrland med omkring 10 till 30 procent.

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet