Fjällnäs ligger vid sjön Kaalasjärvi en knapp mil väster om Kiruna. Det här är Kalixälvens nordligaste vattensystem och följer man sjöarna västerut kommer man till Nikkaluokta och nära foten av Kebnekaisemassivet.
Bara på 30 år har Tomas Stålnacke kunnat se förändringar i form av andra fångster både i sommarens nätfiske och vinterns pimpelfiske. En förändring lade han märke till så sent som förra sommaren.
Kortare isläggning
– Vi har fått mört, det har vi aldrig fått tidigare. Det har också exploderat med abborre i sjön, säger han.
Det är en följd av att vattnet har blivit varmare, vilket också ger utslag i form av kortare isläggning och större utbredning av växtlighet i sjöarna i området.
Hur har klimatet förändrats i Norra Norrland?
Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020.
Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) är det den största temperaturökningen. I Norrland är ökningen från 1,5° till lokalt över 3,0° under vintern, med de högsta värdena i Lapplandsfjällen och längs Norrlandskusten.
Snödjup och dagar med snö: Snödjupet uppvisar bara en svagt sjunkande trend och bland annat var snösäsongen vintern 2019/20 den längsta på nästan 25 år. Sedan millennieskiftet är det endast två vintrar som haft längre snösäsong än under referensperioden 1961–1990.
Nederbörd: Vinternederbörden har ökat främst i norra Norrland med omkring 10 till 30 procent.
Källa: SMHI