Montage av två bilder. Till vänster syns två fiskar ligga på snötäckt is och till höger syns länsfiskekonsulenten Dan Blomkvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör länsfiskekonsulenten Dan Blomkvist berätta om hur fiskbestånden kommer förändras. Foto: Patrik Qvicker/SVT & Johanna Sandgren/SVT

Varmare vatten i Norrbotten hotar fjällrödingen – gädda och mört tar över

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att klimatförändringen sker stiger vattentemperaturerna. Det i sin tur gör att fiskar som trivs i kallare vatten trängs undan medan varmvattengynnade arter breder ut sig.

– Rödingen kommer med stor sannolikhet att försvinna från vissa vatten, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent.

Vattentemperaturen och den tid på året som ett vatten är isfritt förändras. Det kan i sin tur få konsekvenser för fiskbeståndet, säger fiskekonsulenten Dan Blomkvist.

– Olika fiskarter har olika temperaturpreferenser och de arter som dominerar i fjällvatten är ju kallvattensarter.

Klimatförändringar i Sverige

Han förklarar det som att när vattnet blir varmare tar fler varmvattengynnade fiskarter mer plats, såsom mört, abborre och gädda.

Försvinner helt på sina håll

Redan nu går det att se en förändring i proportionerna mellan fiskarter.

– Det vi hör generellt från hela fjällkedjan är att i vatten där det finns öring och röding som enda arter, där är det ofta öringen som går tydligt framåt.

Dan Blomkvist menar att rödingen kan försvinna helt i vissa vatten, men rödingen som art är inte hotad.

Ingen katastrof ännu

Dan Blomkvist berättar att historiskt sett har klimatet förändrats, och påverkat om kallvatten- eller varmvattenarterna gynnats mer.

– Det är inget onaturligt och behöver inte vara en katastrof i sig, det är när det sker i så snabb takt att det orsakar problem, säger han.

Hör hur rödingen riskerar att försvinna.

Hur har klimatet förändrats i Norra Norrland?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) är det den största temperaturökningen. I Norrland är ökningen från 1,5° till lokalt över 3,0° under vintern, med de högsta värdena i Lapplandsfjällen och längs Norrlandskusten. 

Snödjup och dagar med snö: Snödjupet uppvisar bara en svagt sjunkande trend och bland annat var snösäsongen vintern 2019/20 den längsta på nästan 25 år. Sedan millennieskiftet är det endast två vintrar som haft längre snösäsong än under referensperioden 1961–1990. 

Nederbörd: Vinternederbörden har ökat främst i norra Norrland med omkring 10 till 30 procent.

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet