Planen är att framöver kunna varna fastighetsägare för tung snö innan taken rasar in.
-Vi hoppas kunna presentera en karta med varningar över landet om ett år, säger Björn Mattsson vid Boverket.
SHMI:s klimatstation i Malung är en av få där personalen hittills har vägt snön. På många platser mäts snödjupet men i Malung, Storlien och i Hestra har också snön vägts under en tid.
Men från och med nu ska snön vägas på över 20 platser runt om hela Sverige. Från Lund i söder till Katterjåkk i norr.
Det är Boverket som beställt snövägningarna av SMHI och bakgrunden till att snön nu på allvar ska vägas över hela landet är att många tak rasat in under stora snömassor de senaste åren.
-Vi vill få bättre kontroll på hur stort marktryck det är under snön, säger Björn Mattson vid Boverket. Kanske att vi inom ett år kan publicera en karta på vår hemsida där snölasterna syns.
Det här kan bli en slags varning för fastighetsägare som är oroliga.
Under flera snörika vintrar har ju tak främst i södra Sverige rasat in och kollapsat under stora snömassor.
Och för att framöver i tid kunna varna för tung snö så måste Boverket veta, inte bara hur tjockt snötäcket är, utan också hur mycket snön faktiskt väger.
I Malung var det den här veckan 30 centimeter snö och enligt SMHI:s mätmetod vägde den 190 gram. Det kan jämföras med veckan innan när det också var 30 centimeter snö men där snön vägde endast 120 gram.
Snötäcket har alltså snabbt blivit mer än 50 procent tyngre efter snöfall som tryckt ihop snön och lite regn och plusgrader som gjort att snön fått större vatteninnehåll.
-Det här kanske behövs för det är ju många tak som rasat när snön börjar väga mer per centimeter, säger väderobservatören i Malung Nils Davidsson.