Kaj Lax, tillförordnad chef för avdelningen för mineralresurser på SGU, menar att det är viktigt både med hänsyn till klimatet och till det geopolitiska läget Sverige befinner sig i.
– Det är en glädjande utveckling, att en tydlig majoritet av befolkningen nu förstår hur viktig gruvnäringen är, säger Kaj Lax.
Han tycker att man inom EU borde ta efter Sverige och faktiskt göra undersökningar kring hur befolkningen ställer sig till gruvor.
– Det har spritts en bild av att det bara finns ett motstånd mot gruvnäringen, speciellt i södra Europa, men jag är inte övertygad om att den är riktigt korrekt, säger Kaj Lax.
Fler svenskar är dock negativa till att se en gruva i sitt närområde. Den siffran har ökat från 34 till 41 procent mellan 2022 och 2024.
Importberoende ska minska
Den 23 maj 2024 trädde en EU förordning om kritiska råvaror i kraft och blev en svensk lag. Syftet är att minska EU:s importberoende av metall och mineral och det gör att SGU kartlägger Sverige under marken mer intensivt.
– Vi har tittar på större ytor och använder mer moderna metoder för att prospektörerna ska få ett ännu bättre underlag att jobba utifrån.
Riksintressen
Det finns flera områden i Sverige som pekas ut som riksintresse av SGU. Om ett område blir klassat som riksintresse så innebär det att det är större chans för företag att få igenom ett öppnande av en gruva.