Två kvinnliga poliser jagar svarttaxi i centrala Stockholm natten till söndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tydligt nu att svarttaxi är olagligt” – i klippet kommenterar Svenska Taxiförbundet straffen för svarttaxiförarna. Foto: Fredrik Persson / TT

Straffade svarttaxiförare i Luleå- stor betydelse för taxibranschen

Uppdaterad
Publicerad

Taxiförare i Luleå avslöjade svarttaxiförare som nu fått både indragna körkort och böter. Nu hoppas Svenska Taxiförbundet att det i sin tur ska leda till en domstolspraxis och hårdare straff.

Det var i våras som taxiförare i Luleå, i ett försök att uppmärksamma problemet med svarttaxi, började åka svarttaxi på fritiden och dokumentera händelseförloppet.

Det insamlade materialet skickades in till polisen och merparten av svarttaxiförarna erkände brott och fick strafföreläggande och indragna körkort. En del förare valde att neka till brott och åklagaren väckte åtal för otillåten taxitrafik.

Hoppas på hårdare straff

Den första huvudförhandlingen som hölls i Luleå tingsrätt ledde förra veckan till en fällande dom. Domen resulterade i 50 dagsböter, totalt 18 000 kronor.

– Det viktiga är att de som bedriver svarttaxi får klart för sig att det här är olagligt och att det kan bli kännbara straff. Alla har inte klart för sig att det är olagligt, säger Lennart Kalderén, ordförande för Svenska Taxiförbundet.

Förbundet hoppas nu att en domstolspraxis med fällande domar utvecklas. De har också nyligen framfört krav på skärpta straff till regeringen där även fängelse ska ingå i straffskalan för otillåten taxitrafik.

Förbundet hoppas också att den som förmedlar, medverkar till eller på annat sätt möjliggör otillåten taxitrafik ska kunna dömas till ansvar.

Fler huvudförhandlingar väntar den 25 september respektive den 2 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.